Osnutek sprememb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki naj bi v zakon uvedel solidarnostni sklad, je pripravljen, je za STA povedala izvršna sekretarka za socialo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Lučka Böhm. "Na dobri poti smo," je dodala.

Na pogajanjih hkrati pripravljajo tudi uredbo o merilih za določitev delovnih mest, na katerih se je treba vključiti v obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje, t.i. poklicno zavarovanje. Zdaj bodo po besedah Böhmove delodajalci in sindikati ter stroka medicine dela pripravili svoje različice, potem pa bodo besedilo usklajevali.

Sindikati po njenih besedah želijo, da bi med težka in zdravju škodljiva delovna mesta vključili še nekatera - na področju gradbeništva žerjaviste, na področju zdravstva pa medicinske sestre.

Statistika poklicnega obolevanja in smrtnosti bo pokazala, da so nekateri poklici zelo obremenjeni, pa jih na seznamu še ni, je dejala.

Spremembe napovedane že novembra lani

Ministrstvo za delo je spreminjanje na področju poklicnega zavarovanja napovedalo novembra lani. Znotraj sistema tega zavarovanja bi vzpostavili solidarnostni sklad. Tako bi bil sistem samozadosten in državi ne bi bilo treba doplačevati primanjkljaja, ki lahko nastane v poklicnem zavarovanju, so takrat pojasnili na ministrstvu. Zakonske spremembe bi po njihovi tedanji oceni lahko pripravili približno v štirih mesecih.

Poklicno zavarovanje skladno z zakonom pomeni zbiranje prispevkov delodajalcev na osebnih računih zavarovancev, na podlagi katerih slednji pridobijo pravico do poklicne pokojnine. Gre za zavarovance, ki opravljajo posebno težka in zdravju škodljiva dela ali dela, ki jih po določeni starosti ni mogoče uspešno poklicno opravljati.

Takšna delovna mesta so navedena v posebnem seznamu. A ta se po opozorilih sindikatov ni spreminjal vse od konca osemdesetih let prejšnjega stoletja, čeprav bi bilo to nujno.

V Sklad obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja, katerega upravljavka je Kapitalska družba, je vključenih približno 45.000 zavarovancev.