Združenje delodajalcev Slovenije, Izobraževalno raziskovalni inštitut Ljubljana in Sindikat novinarjev Slovenije so na javnem razpisu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pridobili sredstva za sofinanciranje projekta Model ukrepov za zmanjševanje dejavnikov tveganja kroničnih nenalezljivih bolezni v okviru programa promocije zdravja na delovnem mestu.

Partnerji v projektu, ki poteka od septembra lani in se bo iztekel novembra letos, so v časopisni družbi Delo, Regionalnem centru Maribor pri RTV Slovenija, Grand hotelu Union in proizvajalcu umetnih brusov SwatyComet že uvedli pilotni model ukrepov.

Kot je za STA pojasnil Igor Hrast iz Izobraževalno raziskovalnega inštituta, model temelji na izsledkih raziskav, ki kažejo, da konkurenčna podjetja investirajo v zdravje zaposlenih. Tovrstna investicija je namreč med temeljnimi strateškimi pristopi za prilagoditev podjetij na aktualne družbene spremembe.

Osebno svetovanje

Z investiranjem v programe, ki promovirajo zdrav način življenja, se zmanjšajo stroški delodajalcev, ki so povezani z odsotnostjo zaposlenih zaradi bolezni, z navzočnostjo bolnih delavcev na delovnem mestu, čeprav bi morali biti v bolniškem staležu, z odhajanjem iz podjetja k drugemu delodajalcu in s prezgodnjim upokojevanjem. Prav tako se zmanjšajo izdatki javne zdravstvene blagajne, je opozoril.

Projekt vključuje tudi osebno svetovanje za zdravje in dobro počutje, t. i. coaching. Ta način se po Hrastovih besedah hitro uveljavlja na področju promocije zdravja, javnega zdravja in obvladovanja bolezni, saj pomeni stroškovno učinkovit ukrep za zmanjševanje in preprečevanje tveganih vedenj ter obvladovanje bolezenskih stanj.

"Namen coachinga je posameznika spodbuditi k spremembi življenjskega sloga s ciljem, da izboljša zdravje in kakovost življenja," je pojasnil. Po njegovih besedah so nedavne študije pokazale, da je s coachingom za zdravje in dobro počutje, ki temelji na tehniki motivacijskega intervjuja, mogoče uspešno zdraviti odvisnost od alkohola, cigaret in nedovoljenih drog.

Odziv v skladu s pričakovanji

Poleg tega so raziskave pokazale, da lahko z omenjenim pristopom dosežemo večjo telesno dejavnost posameznikov, izboljšamo prehranjevalne navade ljudi in obvladujemo kronična stanja, kot so povišan krvni tlak, povišan holesterol, debelost in sladkorna bolezen, pravi.

V časopisni družbi Delo in Regionalnem centru Maribor pri RTV Slovenija so za STA povedali, da je odziv zaposlenih zaenkrat v skladu s pričakovanji, za ocenjevanje uspeha projekta pa je še prezgodaj.

Mednarodni praznik dela, 1. maj, poziva k spoštovanju delavskih pravic, svetovni dan varnosti in zdravja pri delu, 28. april, pa je razglasila Mednarodna organizacija dela, ki želi promovirati prizadevanja za varnejše, bolj zdravo in dostojno delo na globalni ravni.