Kralji so se prejšnji teden znašli na robu zelo zgodnjega izpada iz končnice, ko so prepričljivo izgubili prve tri tekme proti San Joseju, nato pa so prvaki izpred dveh let močno dvignili nivo svoje igre in predvsem znova začeli spominjati na šampionsko sezono. Disciplinirana igra v obrambi, razpoloženi vratar Jonathan Quick in učinkovito izkoriščanje priložnosti v napadu jih je pripeljalo do treh zaporednih zmag in izsilili so odločilno sedmo tekmo v San Joseju.

Pred kralji je bil velik izziv, saj je v zgodovini lige NHL le trem ekipam uspelo dobiti serijo po zaostanku z 0:3, a Kopitar in soigralci so bili kos nalogi in z novo odlično predstavo in zmago s 5:1 so zasluženo slavili še četrtič zapored in ostali v boju za cenjeni Stanleyjev pokal, v konferenčnem polfinalu pa jih čakajo novi zanimivi obračuni s sosedi iz Anaheima.

Odločil Kopitarjev gol v zaključku druge tretjine

Po prvi tretjini, ki je minila brez zadetkov, se je srečanje razživelo v drugem delu igre, ki ga je po vsega 28 sekundah z golom bolje začel San Jose, zadel je Matt Irwin. A veselje na tribunah ni dolgo trajalo, saj so kralji v 25. minuti izkoristili prednost igralca več in izenačili, zadel je Drew Doughty.

Rezultat izenačenega srečanja z minimalno pobudo domačih pa se je močno začel nagibati v korist gostov iz Los Angelesa, ko je v 39. minuti protinapad kraljev po podaji Justina Williamsa z bekendom lepo zaključil Anže Kopitar, kar je bil na koncu tudi zmagoviti gol.

V zadnji tretjini Quick zaklenil vrata, kralji pa so napolnili gol domačih

V zadnji tretjini so domači krenili v lov za preobratom, a kralji so bili zelo disciplinirani in so San Joseju pustili malo prostora v napadu ter s tem le redke, predvsem pa ne preveč obetavne priložnosti, ki so se končevale z obrambami razpoloženega Jonathana Quicka. Vratar kraljev je zbral kar 39 obramb in je bil eden od junakov moštva iz mesta angelov, saj je bil na zadnjih štirih tekmah skoraj nepremagljiv. Poleg Quicka pa je za lažji in mirnejši zaključek sedme tekme za goste poskrbel tudi gol, ki so ga dosegli v 45. minuti, ko je po podaji Tannerja Pearsona lepo zadel Tyler Toffoli.

Domači so se po zaostanku z dvema goloma znašli v ogromnem zaostanku, ki je že dal slutiti, da se obeta črnk zaključek serije za San Jose. Tudi gledalci v dvorani niso bili več tako glasni in so bolj ali manj le še nemo spremljali izpad svojih ljubljencev, ki so uspeli zapraviti prednost treh zmag. V zaključku tekme je domači strateg moral poskusiti še z igro brez vratarja, ki pa je prinesla še dva ploščka v praznem golu morskih psov, zadela sta Dustin Brown in Tanner Pearson.

Kopitar prvi strelec končnice

Pri golu Browna je bil podajalec Kopitar, ki je tako vknjižil že 10. točko letošnje končnice, s čimer si deli prvo mesto med strelci v končnici. Hrušičan je bil izbran tudi za najboljšega igralca sedme tekme med San Josejem in Los Angelesom.

Sedmi tekmi osrečili še rangerje in divjake

Po slavju kraljev, ki so šele četrta ekipa po Torontu leta 1942, NY Islanders leta 1975 in Philadelphii leta 2010, ki je uspela dobiti serijo po zaostanku z 0:3, so se zmag na sedmih tekmah in napredovanja ponoči veselili tudi hokejisti NY Rangers in Minnesote Wild. Rangerji so z odlično drugo tretjino, v kateri so dosegli oba gola, z 2:1 ugnali Philadelphio Flyers, Minnesota pa je dobila izjemno izenačeno serijo in tekmo v Coloradu, kjer je štirikrat izničila vodstvo domačih, nato pa v 6. minuti podaljška z golom Nina Niederreiterja prišla do zmage s 5:4.

Že nocoj se s tekmo med Bostonom in Montrealom začenja drugi krog končnice. Na vzhodu se bo poleg omenjenega dvoboja dveh članov originalne šesterice za konferenčni finale bil hud boj tudi v dvoboju med Pittsburgh Penguins in NY Rangers, na zahodu pa sta para Anaheim Ducks – LA Kings in Chicago Blackhawks – Minnesotta Wild.