Roman Gravitacija, ki je izšel leta 1999, tako kot film tematizira zgodbo zdravnice astronavtke, ki ostane sama na vesoljski postaji po tem, ko preostala ekipa umre v sosledju katastrofalnih dogodkov. Gerritsenova po poročanju spletnega časopisa Variety poudarja, da se njena tožba ne nanaša na kršitve avtorskih pravic, ki so v podobnih primerih kraje idej ponavadi predmet polemike, temveč na kršitve pogodbe o prodaji njenega romana za ustvarjanje filma.

Gerritsenova je pravice za ustvarjanje »gibljive slike« po svojem romanu leta 1999, le nekaj mesecev pred izidom knjige, prodala podjetju Katja Motion Picture. Po pogodbi je bila upravičena do produkcijskega bonusa v višini 500.000 dolarjev (361.463 evrov), 2,5-odstotnega deleža od dobička in omembe pri odjavni špici filma.

Pri podjetju Katja Motion Picture, sicer hčerinskemu podjetju studia New Line, ki ga je leta 2008 prevzel Warner Bros, so ob podpisu pogodbe za ustvarjanje filma Gravitacija Gerritsenovi plačali milijon dolarjev (723.061 evrov). Gerritsenova zdaj zahteva še omembo pri odjavni špici filma in delež od dobička.

Pisateljica v tožbi zahteva vsaj 10 milijonov dolarjev (7,2 milijona evrov) odškodnine. Iz Warner Brosa so sporočili, da tožbe ne komentirajo.

Znanstvenofantastično dramo Gravitacija je režiral Alfonso Cuaron, v glavnih vlogah pa sta zaigrala Sandra Bullock in George Clooney. Celovečerec je na letošnji podelitvi oskarjev prejel kar sedem zlatih kipcev, med drugim za režijo, fotografijo, montažo, glasbo, montažo in mešanje tona ter vizualne efekte.