Po dnevu potresa so odgovorni s predstavnikom za odnose z javnostmi Tomažem Šušteršičem namesto hvale na račun Kosa največ truda vložili v prepričevanje javnosti, da krize ni, da nezaupnice tekmovalcev dosedanjemu glavnemu trenerju Urošu Velepcu ni (bilo) in bo težava s trenerji rešena do 12. maja. Nemara bi skrili vse, če ne bi bilo zapisa v Dnevniku.

Ko gre za nezaupnico, je med vrsticami sporočila za javnost vse povedal Jakov Fak. »Nikakor nismo želeli postavljati pod vprašaj strokovnosti trenerjev, ki so nas pripeljali do vseh naših vrhunskih rezultatov.  Po moji oceni so spremembe trenerjev v športu nekaj normalnega in tudi sam bi sprejel zamenjavo, kakor tudi, da trenerska zasedba ostane nespremenjena,« pravi Jakov Fak. Treba je vedeti, da je biatlonec iz Mrkopalja ob prihodu v Slovenijo odločno zatrjeval, da je prišel zaradi trenerja Velepca. Zdaj mu je, milo rečeno, vseeno.

No, že pred sejo strokovnega sveta, kjer naj bi potrdili spremenjeno trenersko zasedbo, so veliko energije vložili v zavajanje in skrivanje stanja (duha) v reprezentanci. Kot bi bilo tako težko pojasniti, da je po dolgih letih skupnega dela prišlo do medsebojne zasičenosti in dosedanjega glavnega trenerja ne želijo imeti v (dosedanji) bližini. Tako se ne bi bilo treba zatekati k zavajanju, praznim besedam, sprenevedanju, prevzetnosti, ki lahko zamajejo sedlo tudi nezmotljivim in vsemogočnim. V tej situaciji je mogoče predvideti tudi to, da bodo tej hudi krizi novi predsednik zbora za biatlon Srečko Barbič (glavni krivec za odhod Kosa), novi predsednik strokovnega sveta Tomas Globočnik, stari vodja reprezentanc Matej Oblak, Šušteršič in drugi botri težko kos. Vsaj do 12. maja, ko lahko še kdo dobi nezaupnico, če jim bodo še naprej tekmovalci – vnemar.