O Zoranu Garevskem vsi, ki ga poznajo, govorijo v presežnikih. Zlasti tisti, ki so z njim sodelovali na področju oblikovanja. »Je močan človek, ki ve, kako se stvari delajo, na račun tega pa je vedno sproščen, nasmejan in tisti, ki nasmeji tudi vse druge prisotne,« pohval ne skriva Petja Zorec, ki je med prvimi mladimi slovenskimi oblikovalskimi upi sodelovala v skupini Young@Squat. Da je preprost in prijazen, se strinjajo tudi drugi. Vsi pa v en glas zagotavljajo, da je na slovenski modni sceni pustil neizbrisen pečat. »Je rahločuten človek, umetnik in profesionalni perfekcionist. Njegova energija pomirja in hkrati sogovornika izziva in prebuja,« ga opisuje modna oblikovalka Dajana Ljubičič. »Njegov doprinos slovenski modi je neprecenljiv,« je prepričana Ana Jelinič, ki je z Garevskim prav tako sodelovala v Young@Squat. Njena kolegica Nena Florjančič pravi, da je Garevski pustil odtis brezčasne elegance in večno radovednost, Zorčeva pa enostavno doda: »Prvi odgovor, če bi nas kdo vprašal o slovenski modni sceni, bi bil v večini primerov isti: Garevski.«

V pravem trenutku izreče pravo besedo

Prav lahko bi se zgodilo, da bi se Garevski slovenski modi izmuznil, saj je v Makedoniji sprva študiral ekonomijo, nato pa je na bratovo pobudo (šele) pri 24 letih opravil sprejemne izpite na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani. Med študijem je opravljal različna dela, kasneje pa se je z vztrajnostjo, idejami in delavnostjo zavihtel v vrh slovenske mode. Zaradi majhnosti slovenskega trga se je bilo treba znajti tudi drugače. Kot je sam v preteklosti že poudaril, ne prodaja oblačil, ampak znanje, ki ga z navdušenjem prenaša tudi na mlajše rodove. Pred leti je s kolegico, modno oblikovalko in prijateljico Natašo Peršuh ustanovil skupino Young@Squat, v kateri je na nepozabno pot povabil mlade oblikovalce. »Njegovi uporabni nasveti so nam pomagali izoblikovati tako oblikovalske kot tudi osebnostne identitete,« ga hvali Zorčeva, podobno so nad njim očarani tudi drugi, ki se jih je dotaknil s svojo spoštljivostjo in prijaznostjo. »Zoran je izjemen mentor. Na zelo eleganten in subtilen način te popelje stran od tvoje kreacije, da jo vidiš z njegove perspektive, kar ti odpre na tisoče možnosti za nov razvoj izdelka,« pravi Florjančičeva in dodaja, da Zoran zagotovo vpliva na vsako kreacijo, ki jo naredi. »Vodi s svojim zgledom, te uči in posluša,« začne Ljubičičeva. »V odnosu do svojega znanja in izkušenj je nesebičen in ga deli brez zadržkov. Bolj kot ti se on zaveda tvojih sposobnosti, zato tudi pričakuje veliko. Je zahteven in strog, vendar tega ne opaziš. Ker v pravem trenutku izreče pravo besedo,« ga opiše in sklene, da je Garevski pustil večen odtis na slovenski modni sceni.

Čeprav se Garevski ne strinja, da bi lahko bil legenda modnega oblikovalstva pri nas – za to je premlad, pravi –, ga je odziv prijateljev in sodelavcev, ki so pripravili modno revijo ravno na njegov rojstni dan, prijetno presenetil. »Že 17 let imam med prijatelji in sodelavci zaradi svojega profesionalizma in najverjetneje zaradi človeške note, ki jo nosim v sebi, dober status. Nisem pa pričakoval, da bo odziv tako velik,« pravi.

»Ko so stvari resne, maske popadajo, zamere pa se pozabijo«

Če morda vsaj stereotipno velja, da je modni svet poln podtikanj in metanja polen pod noge, je (vsaj) tokrat slovenska modna scena stopila skupaj in vstala – dobesedno že na nedavnem tednu mode, ko je Garevski predstavil svojo najnovejšo kolekcijo, metaforično pa z včerajšnjo dobrodelno prireditvijo. »Pri nas to ne drži, večinoma si namreč pomagamo med seboj, ne pa se oviramo. Tisti, ki si vedno vzame čas za pomoč, pa je Zoran,« Florjančičeva opisuje, kako sploh ni presenečena nad skupnim projektom. Da v teh trenutkih vsi mislijo le na velikega človeka, ki je s prisotnostjo in delom vplival na mnoge, meni tudi Zorčeva. »Ko so stvari resne, maske popadajo, zamere pa se pozabijo. Tokratni večer pa je odraz spoštovanja do Zorana.« Sam na kaj takega ni upal niti pomisliti. »To mi pomeni ogromno, saj je modna revija prirejena v mojo čast. Zdi se mi šokantno in sem presrečen, da je modna scena stopila skupaj. Čeprav se tolikokrat govori, da to ni mogoče, se je izkazalo za več kot izvedljivo,« pravi Garevski. Zadovoljen je tudi s pečatom, ki ga je pustil tako na modni sceni kot na ljudeh, ki ga imajo radi in ga cenijo. »Zadovoljen sem že zelo dolgo časa, to ni postalo pomembno šele, ko sem zbolel. Že od začetka kariere sem ponosen na vse, kar sem lahko delil z ljudmi okoli sebe in kar sem jim lahko pustil. Vedno sem se zavedal svojih kvalitet in to je tisto, kar me je gnalo,« razlaga.

Zadnjih nekaj tednov je hiša hospica ravno zaradi oblikovalčeve bolezni njegov dom, izkupiček od sinočnje modne revije pa bo šel ravno njej. »Njegova odločnost pomagati, razširiti glas o hospicu in lastni minljivosti nas vse navdihuje. Vse spremljamo z veliko mero hvaležnosti,« pravijo v hiši hospica. »Prisotnost gospoda Garevskega in iskren nasmeh nas navdihujeta, njegovo zavedanje o minljivosti pa spodbuja in daje moč, da lahko iz navdiha ustvarimo zamisel ter pogum, da si drznemo to zamisel tudi realizirati. Njegova odločnost pomagati hiši hospica je res neverjetna,« so hvaležni.