Slednji je z bankami končno dosegel dogovor o finančnem prestrukturiranju. Uprava družbe je sporočila, da je dobila podpisane zaveze vseh potrebnih bank upnic za izvedbo predlaganega prestrukturiranja nekaj manj kot milijarde evrov dolga podjetja. Dogovor je pomembno dejstvo v okviru prodaje hrvaškemu Agrokorju, pred katerim stoji le še ena manjša ovira.

Skupina Gorenje je pozitivno presenetila z rezultati prvega četrtletja, ki ga je zaključila z dobičkom v višini milijona evrov, potem ko je imela v enakem obdobju lani 4,2 milijona evrov izgube. Pozitivno presenečenje se je odrazilo tudi na ceni delnice, ki je prejšnji teden poskočila za več kot 10 odstotkov.

Vlada je tudi v minulem tednu nadaljevala uresničevanje napovedi, da nameravajo letos za krpanje proračunske luknje iz družb v državni lasti pobrati čim več dividend. Tako sta po Aerodromu Ljubljana, ki naj bi izplačal kar 20-odstotno dividendo, izplačilo dividend napovedala tudi Petrol in Telekom Slovenije. Delničarji Petrola so na skupščini celo podprli nasprotni predlog Slovenske odškodninske družbe (Sod) o izplačilu višjih dividend od predlaganih. Tako dividenda na delnico znaša 10,10 evra bruto, kar pomeni, da bo družba izplačala skoraj celoten bilančni dobiček za leto 2013, ki je znašal 20,9 milijona evrov. Nasprotno od Petrola pa sta nadzorni svet in uprava Telekoma Slovenije prejšnjo sredo sprejela sklep, da skupščini predlagata, da se za dividende nameni samo del bilančnega dobička za leto 2013 v skupni višini 21,66 milijona evrov oziroma 3,33 evra bruto na delnico. V sredo se je iztekel tudi rok za oddajo izjav o interesu za nakup skoraj tričetrtinskega deleža v Telekomu Slovenije. Iz Soda so sporočili, da prodajni postopek poteka po načrtu, odziv »prvovrstnih strateških in finančnih investitorjev« pa da je »zelo dober«. Upamo samo, da se trenutna politična negotovost ne bo zajedla v nadaljevanje postopkov privatizacije, saj bi s tem močno negativno vplivala na vse udeležence slovenskega kapitalskega trga.