Litijska občina, ki je že solastnica lastnega lekarniškega zavoda Mestne lekarne, ki ima v Litiji postavljeni in nedavno obnovljeni dve lekarni, kar po mnenju direktorja Dionizija Petriča zadostuje potrebam litijske in sosednje šmarske občine, pa se odprtju še ene lekarne v mestu ne bo kar tako odpovedala. Župan Franci Rokavec Jankovićev umik glasovanja o soglasju Lekarni Ljubljana za nakup prostorov v socialnovarstvenem centru povezuje z »okoliščinami, ki so se v zadnjem času zgodile z Lekarno Ljubljana«, še vedno pa vztraja, da so pogoji prodaje jasni in tudi zapisani v predpogodbi, ki sta jo občinska družba SVC Litija in Lekarna Ljubljana podpisali konec januarja, namero o nakupu poslovnih prostorov pa celo nekaj mesecev prej. Rokavec dodaja, da vodstvo Lekarne Ljubljana še ni ponudilo rešitve za nastalo situacijo, prav tako se ne odzivajo na njegove telefonske klice.

Za Lekarno Ljubljana namreč nakup prostorov v Litiji ostaja precej tvegana naložba, saj bi jih tudi tam čakal podoben scenarij kot v Postojni, kjer so lekarno nameravali odpreti decembra lani, a jim zdravstveno ministrstvo ni izdalo soglasja za opravljanje lekarniške dejavnosti, ker je menilo, da ljubljanski javni zavod ne sme posegati in odpirati lekarne na območju, za katero je zadolžen drug javni zavod – Kraške lekarne. Posledično sme Lekarna Ljubljana v Postojni prodajati le tiste izdelke, s katerimi lahko poslujejo običajne trgovine, zaradi česar so v le nekaj mesecih pridelali približno pol milijona evrov izgube.

Rokavec je na vprašanje, kako bodo zapolnili prostor, če ga Lekarna Ljubljana vendarle ne bo odkupila, odgovoril, da bodo zelo kmalu začeli iskati drugega potencialnega kupca. Za Delo je naznanil celo možnost tožbe proti Lekarni Ljubljana za 140.000 evrov stroškov, ki so jih imeli s preureditvijo prostorov za lekarniško dejavnost, poleg tega pa naj bi zaradi tega zamujali tudi z odprtjem objekta, za katerega uporabno dovoljenje pričakujejo še to pomlad.