Sloveniji se obeta volilno leto, v Kranju pa bo pod drobnogledom zagotovo župan Mohor Bogataj zaradi spornega bivanja zunaj občine, ki jo vodi. A zanimivo volilno prevaro si je omislil tudi mestni svetnik SD Beno Fekonja. Uradno naj bi živel kar z družino članice občinske volilne komisije.

Svetnik SD Fekonja je sicer prebivalec občine Šenčur in kot tak ne bi mogel kandidirati v Kranju. Volilna zakonodaja pa je na tem področju ohlapna in tako je prebivalec Visokega prijavil stalno bivališče na Planini 25. Kdor dejansko ne živi na naslovu stalnega bivališča, a ga kot takega prijavi, po naših predpisih tvega vsaj denarno kazen – Beno Fekonja pa je bil za svoj volilni trik nagrajen z zaupanjem občanov Kranja, kjer je deloval pri različnih, tudi javno odmevnih projektih. Za povrh je prostodušno pred volitvami tudi priznal, da se je v Kranju pač navidezno prijavil, a dejansko z družino živi na Visokem, kjer je solastnik hiše in (v tistem času) tudi podjetnik.

Od Fekonjevih ravnanj so se nekateri svetniki kranjske SD javno ogradili, a je na koncu ostalo zgolj pri tem. Velja poudariti, da je politični funkciji Bena Fekonje sledila tudi zaposlitev v javnem podjetju Komunala, ki ga sicer vodi njegov svetniški kolega iz stranke SD Evstahij Dermota.

Zatlerjeva vedela za navidezno prijavo

Poročali smo že, da na naslovu, ki ga je Fekonja prijavil kot svoje stalno bivališče v Kranju, živi družina Zatler. Z Borutom Zatlerjem sta bila politična sodelavca, zelo zanimiva pa je tudi vloga njegove soproge Nine Zatler. Ta je namreč že dva mandata članica občinske volilne komisije. To pa preprosto pomeni, da je vedela, da v Kranju kandidira nekdo, ki je prijavljen v njenem stanovanju oziroma na njenem naslovu le navidezno.

Ko smo jo pred dnevi povprašali, ali na njenem naslovu živi mestni svetnik Beno Fekonja, nam je to brez slehernega odlašanja potrdila. Šele ko je izvedela, da gre pri preverjanju svetnikovega dejanskega bivanja za novinarsko vprašanje, je odklonila nadaljnji telefonski pogovor z nami. Predsednica občinske volilne komisije je sodnica Marjeta Dvornik, ki smo jo prav tako zaprosili za stališče o verodostojnosti članice volilne komisije, ki daje nekakšen alibi za kandidaturo mestnemu svetniku Benu Fekonji. Najprej je prek občinskih predstavnikov odklonila pogovor z nami, kasneje pa je posredovala svoj službeni elektronski naslov, vendar nam stališča na koncu ni posredovala.

Svetnik molči

Bena Fekonjo smo pred časom iskali na naslovu stalnega bivališča in od sosedov izvedeli, da pri Zatlerjevih ne stanuje. V vasi Visoko v občini Šenčur pa smo dobili drugačne informacije: tam dejansko že dolgo časa, torej tudi pred volitvami 2010, živi Beno Fekonja z družino. Mestni svetnik se na naša vprašanja o spornem kandidiranju in dejanskem kraju bivanja ni odzval. Če pa Nina Zatler kot odgovorna za poštene volitve trdi, da Fekonja živi z njeno družino na Planini v Kranju, in če je obenem svetnik Fekonja javno že potrdil, da je ta naslov dejansko »zlorabil«, je pod vprašajem tudi delovanje občinske volilne komisije in seveda njene odgovornosti za poštene volitve. Navsezadnje je Fekonja na osnovi prijave stalnega prebivališča lahko bil izvoljen za mestnega svetnika, zaradi česar prejema sejnine, službo pa je dobil v podjetju, ki je v večinski lasti Mestne občine Kranj.