Lavrov je še dejal, da si Rusija prizadeva za hitro rešitev krize v Ukrajini. Edina pot do napredka pa je po njegovem dialog, ki bi upošteval stališča vseh ukrajinskih regij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rogozin pa je opozoril na morebitne posledice sankcij za ameriška astronavta na ISS. "Ne razumejo, da se jim sankcije lahko vrnejo kot bumerang," je poudaril po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass. Ruska vesoljska plovila Sojuz so po koncu ameriških vesoljskih poletov namreč edina možnost za prihod in odhod z ISS.

ZDA so po neuspešnem uresničevanju dogovora iz Ženeve o ukrajinski krizi s strani Rusije v ponedeljek uvedle sankcije proti sedmim ruskim uradnikom in 17 podjetjem, ki so povezana z ožjim krogom ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Washington je ob tem še zaostril pogoje za izdajo licenc za določene visokotehnološke izvozne artikle, ki bi jih lahko v Rusiji uporabili v vojaške namene.

Proti Rusiji je ukrepala tudi EU. Članice EU so se namreč dogovorile za zaostritev sankcij proti Rusiji z uvrstitvijo petnajstih novih imen na seznam oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo. Na kazenskem seznamu je tako po novem 48 oseb, odgovornih za kršenje ozemeljske celovitosti in neodvisnosti Ukrajine. Med njimi je tudi Rogozin.