Njegova okna visoke kakovosti in celostna storitev od svetovanja do izvedbe ob prilagajanju trendom na trgu napovedujejo, da bo tudi v prihodnosti nosilo pomembno vlogo med ponudniki PVC stavbnega pohištva. Okna Rajmax so namreč energetsko varčna in primerna predvsem za nizkoenergijske in pasivne hiše. Paradni konj je model EcoPasiv TROCAL 88+, vrhunsko okno z vgradno globino 88 milimetrov, ki omogoča do 56 milimetrov debelo zasteklitev. Stranke ga cenijo zlasti zaradi odlične toplotne (Uw > 0,8 W/m2K) in zvočne izolacije (med 36 in 46 dB, odvisno od izbrane zasteklitve). Uspešen je tudi model ALU clip, ki z aluminijasto oblogo pomeni edinstveno kombinacijo med umetnimi materiali in kovino ter združuje prednosti obeh materialov. Okna Rajmax s sistemom AluClip so zaradi zunanje aluminijaste obloge še trdnejša in omogočajo dodatne barvne izvedbe na zunanji strani, medtem ko PVC-profili na notranji strani ohranjajo optimalno toplotno izolacijo in zanesljivo funkcionalnost ter omogočajo nezahtevno vzdrževanje.

Tudi za adaptacije starejših objektov

Okno EcoPasiv TROCAL 88+ je odgovor na nove zahteve pri gradnji, saj združuje vrhunsko oblikovanje in izjemne tehnične lastnosti. Tako je na primer uporabljen napreden sistem tesnjenja s štirimi trajnoelastičnimi tesnili, posebna konstrukcija preprečuje deformacije profila, izboljšana pa je tudi toplotna izolacija, kar so dosegli tudi z menjavo svinca z do okolja prijaznejšo spojino kalcija in cinka. Okna EcoPasiv Trocal 88+ so najpogostejša izbira pri opremljanju novogradenj, a je, kot pravi direktor podjetja Janko Rajgl, razmislek o oknu takšnega razreda primeren tudi pri adaptaciji starejših objektov: »Strankam ne glede na trenutno izolativno stanje objekta svetujemo energetsko čimbolj varčno okno. Gledamo namreč dolgoročno – slaba okna so šibki člen toplotne izolacije, saj ima tudi slabo izoliran zid načeloma boljše izolativne lastnosti kot slabo okno. Ob oknih z dobro toplotno izolacijo pa šibki člen postane fasada, za katero lahko pričakujemo, da bo nekoč adaptirana. Z okni najvišjega razreda bo imel takrat celoten objekt izredne izolativne lastnosti.«

Ojačitve preprečujejo deformacije

Kljub sorazmerno globokemu profilu pa vgrajena okna EcoPasiv Trocal 88+ ne delujejo težko, zapiranje pa je mehko in tekoče. Na težo okna sicer bolj kot globina profila vpliva izbira stekla, zato je predvsem od izbire zasteklitve odvisno, kakšne dimenzije oken ali vrat so izvedljive. Okno EcoPasiv Trocal 88+ ima dodatne kovinske ojačitve v krilu in podboju, kar omogoča večje dimenzije. V praksi to pomeni, da lahko steklena vrata izdelajo vse do višine dveh metrov in pol, brez skrbi glede deformacij in z zagotovilom za dolgo življenjsko dobo.

RAL-montaža – zahtevna, a učinkovita

Za življenjsko dobo stavbnega pohištva (oziroma morebitno slabšanje izolativnih lastnosti) je izjemno pomembna pravilna montaža. Pravilno privijačena okna preprečujejo prenašanje obremenitev na okvirje, medtem ko je pri izolativnih lastnostih pomemben predvsem način tesnjenja. Tukaj izstopa montaža po sistemu RAL, pri kateri se uporablja posebne ekspanzijske trakove. »Gre za cenovno dražjo montažo v primerjavi s klasičnim vgrajevanjem oken, ki pa postaja zaradi boljših izolativnih lastnosti vse bolj priljubljena. Zakonsko je predpisana za javne in pasivne objekte, vse več oken pa je po RAL-smernicah vgrajenih tudi na zasebnih objektih. Ta tip montaže prevladuje pri novogradnjah, saj je takšna izvedba nekoliko zahtevnejša in navadno zahteva dobro pripravljeno površino za vgradnjo, kar pa je pri adaptacijah pogosto problem,« zaključuje Rajgl.