Riž basmati so v Indiji gojili že pred več tisočletji. Ko so ga indijski trgovci prinesli na Bližnji vzhod, je tam postal najbolj razširjena in priljubljena vrsta riža. Indija je še vedno največja proizvajalka basmatija, na leto ga pridelajo okoli pet milijonov ton.

Ker je tako priljubljen in je tudi precej dražji od drugih vrst riža, je basmati pogosto tarča ponarejanja. Navaden dolgozrnat riž odišavijo z umetnimi aromami in ga prodajajo kot dražji basmati. Ugotovili so, da je bila pred leti na britanskem trgu polovica vsega basmatija na policah trgovin ponarejenega. Zato prodajalci pravega basmatija na svoje škatle lepijo oznake, ki z DNK-testi dokazujejo, da gre za pravi basmati.

Menda pa je ta riž tudi zelo zdrav. Ker ima nižji glikemični indeks kot druge vrste riža, je primeren za diabetike. Ima pa še eno čudežno značilnost: praktično nemogoče ga je razkuhati.