In res, samo volilno teslo ne bi razumelo, o čem govorijo njihove stranke. Poglejmo konkretno, kakšen volilni izid bi na Zahodu dosegla stranka, ki bi svojim državljanom za nekaj naslednjih let napovedala »kri, pot in solze«, morda nižanje pokojnin in najmanj za deset odstotkov nižje plače v javnem sektorju, ki ga bo itak treba s sekirico obtesati za vsaj 30 odstotkov. Stranka s takšnimi predvolilnimi obljubami bi šla v Guinnessovo knjigo rekordov, če bi dosegla en odstotek volilnih glasov, prav gotovo bi strankarske veljake povaljali v katran in perje ter jih gnali po ulicah na verigi kot Cigani plešoče medvede. Samo zato, ker so bili odkriti, jasni, pošteni.

V Srbiji pa je Srbska napredna stranka tovariša Vučića in predsednika države gospoda Nikolića z natančno takšnim programom povozila, pomendrala vse nasprotnike, ki so ljudem prijazno in nežno razložili, da bo, če zmagajo, država (po)skrbela za socialo, šolstvo, mlade družine, tuje investicije, gradnjo infrastrukture, širokopasovno spletno povezavo do zadnje vukojebine, nastop fuzbalerjev na naslednjem evropskem prvenstvu in pocenitev leskovačkega čevapa. Ljudje niso nasedli, tako kot vsaka štiri leta naredijo tam na Zahodu, ampak so se mazohistično odločili za najhujši scenarij, ker so vedeli, da je to resnica, in resnica je tisto, kar današnji volilec upravičeno pričakuje od politikov.

A z množičnim oddajanjem glasov za kri, pot in solze srbsko volilno telo ni reklo svoje zadnje besede. Politika, ki od svojih državljanov pričakuje skrajno samoodpovedovanje in sprejemanje bede kot sestavnega dela normalnega demokratičnega življenja, je dobila še bolj aktivno podporo po volitvah. Kot poročajo aktivisti Srbske napredne stranke, imajo okrajni odbori stranke strašne težave, kajti vse od triumfalne zmage dalje sedeže stranke dobesedno oblegajo množice Srbov, ki želijo svoj volilni glas nadgraditi tudi s članstvom v stranki. Po mestih in vaseh stranki zmanjkuje pristopnih formularjev, kajti vsak dan se v stranko vpiše več kot 1000 novih članov. Slaba dva meseca od volitev ima stranka 80.000 novih članov. Ljudje ure in ure, noč in dan, žejni, lačni, tudi z otroki v naročju potrpežljivo čakajo pred sedeži stranke, da slovesno prevzamejo partijsko izkaznico. Članarina je simbolična in prilagojena materialnim zmogljivostim novih članov. Lahko izberejo članarino samo za solze, lahko samo za kri, eni vzamejo samo pot, nekateri kombinirajo kri in solze (je pa malce dražje), bolj premožni vzamejo kompletno ponudbo. V stranki najostreje zavračajo umazana podtikanja, da narod sili v članstvo, ker je dobro biti član, ko bodo delili nova vodilna delovna mesta. Vse je na bazi patriotizma, prostovoljnosti in pripravljenosti na mazohizem.