Skoraj polovica nekdanjih kadilcev se je namesto k navadnim cigaretam raje zatekla k elektronskim. Leta 2010 se je za takšen način premagovanja odvisnosti odločilo samo osem odstotkov nekdanjih kadilcev.

Večina kadilcev se za elektronske cigarete odloči, ker hočejo zmanjšati vnos nikotina v svoje telo, ugotavljajo v raziskavi Ash, v kateri je sodelovalo 12 tisoč kadilcev v Veliki Britaniji. Uporaba elektronskih cigaret med nekadilci je še vedno nizka – okoli enega odstotka.

Tisti, ki zdaj uporabljajo samo elektronske cigarete – teh je okoli 700 tisoč, so zdaj označeni kot nekdanji kadilci. 1,3 milijona pa jih uporablja poleg navadnih cigaret ali tobaka, še ugotavlja organizacija Ash.

Večina (71 odstotkov) nekdanjih kadilcev je po elektronskih cigaretah poseglo, ker so želeli prenehati kaditi. Med kadilci je 48 odstotkov reklo, da jim elektronske cigarete pomagajo zmanjšati vnos tobaka, 37 odstotkov pa, da na takšen način prihranijo denar. »Vse večje število uporabnikov elektronskih cigaret priča, da se vse več kadilcev odloča zmanjšati ali popolnoma opustiti kajenje. Nekadilci pa se za elektronske cigarete večinoma ne odločajo,« so pojasnili na Ash.

V raziskavi so še ugotovili, da se je z e-cigaretami zmanjšala poraba nikotinskih nadomestkov, kot so obliži, žvečilni gumiji in drugi pripomočki za odvajanje od kajenja. Število kadilcev v Veliki Britaniji sicer vztrajno pada. Organizacija Ash je še izpostavila, da je sicer oglaševanje elektronski cigaret treba prilagoditi in jih narediti nedostopne mladoletnikov, a da ne obstaja nobenega dokaza, da bi omenjene naprave zviševali število kadilcev.