Slovenski judoist Matjaž Ceraj je na evropskem prvenstvu v Montpellierju osvojil peto mesto. Ceraj je med borci nad 100 kilogramov v borbi za bron izgubil proti Nemcu Andreju Breitbarthu. Lucija Polavder je bila med borkami nad 78 kg sedma, Ana Velenšek v kategoriji do 78 kg in Miha Žgank med borci do 90 kg pa sta ostala brez uvrstitev.

Ceraju se tudi v četrto ni izšlo, še četrtič se je na prvenstvih stare celine moral zadovoljiti s petim mestom. Znova mu je za odličje zmanjkalo malo, danes se je kar dvakrat boril na zlato točko, enkrat je bil uspešen, v borbi za bron pa ne. Ceraj je v soboto uvodoma ugnal Madžara Barno Bora. Uspel mu je met za vazari, prednost pa je varovanec trenerja Franca Špesa zadržal do izteka petih minut borilnega časa. V četrtfinalu mu je načrte prekrižal Litovec Marius Paskevičius, ki je z dvema vazarijema in s tem metom za ipon borbo končal predčasno, Ceraj pa je svojo priložnost iskal skozi repasaž, kjer je po maratonskem, skoraj osem minut trajajočem boju na zlato točko zmagal s kaznijo manj proti Ukrajincu Stanislavu Bondarenku. Slednji je bil sicer doslej v štirih dvobojih kar trikrat boljši od varovanca trenerja Franca Špesa.

»Ne vem, kaj naj sploh rečem, še četrtič sem brez kolajne. Sicer na zvezi že dolgo opozarjam, da mi manjka sparinga z borci moje kategorije, to je tisto, kar v takšnih težkih dvobojih na koncu odloča. To kolajno si res želim, a mi očitno ni usojena. Rečem lahko le, da jo bom poskusil osvojiti še petič, upam, da mi enkrat uspe,« ni puške v koruzo vrgel Matjaž Ceraj, ki bo evropsko kolajno lovil tudi prihodnje leto na evropskem prvenstvu v Glasgowu.

Nekoliko manj uspešna je bila Polavderjeva, ki je v Montpellierju branila naslov. Polavderjeva se je zaradi manjšega števila nastopajočih uvrstila neposredno v četrtfinale, kjer je po zlati točki izgubila proti Larisi Čerić iz Bosne in Hercegovine. V repasažu je izgubila še proti Belorusinji Marini Sluckaji in ostala brez borbe za bron ter se morala zadovoljiti s sedmim mestom. »Borke se dobro poznamo med sabo, saj nas je malo. Obe nasprotnici sem že premagovala, tukaj pa se mi je malo poznal tudi primanjkljaj kilogramov. Ker so borbe zdaj za minuto krajše, lahko tekmice to izkoristijo v svojo korist, sama sem jih namreč po zaslugi boljše kondicijske priprave premagovala v zadnjih minutah. Tokrat sem naredila napako, padla na kolena, kar je sodnik upravičeno kaznoval, tako da sem morala priznati poraz,« je po sedmem mestu dejala Lucija Polavder.

Nastop se je ponesrečil Žganku in Velenškovi. Evropska podprvakinja iz Budimpešte 2013 Velenškova je proti Nizozemki Guusje Steenhuis najprej povedla, a nato naredila napako, kar je znala nasprotnica izkoristiti. Žgank je proti Rusu Kirilu Voprosovu izgubil po kaznih, oba pa sta po uvodnih porazih tako ostala brez uvrstitev.

Evropsko prvenstvo se je včeraj končalo z ekipnimi tekmami. Slovenska moška reprezentanca je osvojila peto mesto. Varovanci selektorja Grege Broda so uvodoma premagali Španijo s 5:2, nato izgubili proti Rusom z 1:4, v repasažu pa ugnali še Portugalce s 3:2. V borbi za bron so bili s 4:1 boljši Francozi. »Dobro smo se borili, žal nam ni uspelo do želene kolajne. Ne smemo biti razočarani, izgubili smo z dvema svetovnima silama. Dokazali smo, da znamo stopiti skupaj, ko je potrebno,« je po petem mestu dejal selektor ekipe Gregor Brod.

Več uspeha so pripravile judoistke, ki so pobrale bronasto odličje. Po zmagi nad izbrano vrsto Bosne in Hercegovine in polfinalnem porazu proti Franciji so v borbi za bron premagale reprezentanco Velike Britanije. »Vse punce so nastopile, kot je bilo treba, kot smo se dogovorili. Prispevale so svoj delež k temu odličju. Čeprav je Urška zaradi službe podpisala klavzulo, da ne bo več nastopala, mislim, da rezultati odtehtajo želje neke organizacije. Bronasta kolajna je lep uspeh, prepoved nastopanja pa kratenje človekovih pravic,« pa je dejal selektor ženske izbrane vrste Marjan Fabjan. sta, sž