Marc Marquez po svoje piše zgodovino dirk v najvišjem motociklističnem razredu. Z več kot prepričljivo zmago na tretji letošnji dirki je slavil tretjič letos in tako po letu 2001 izenačil rekord Valentina Rossija, ki je takrat tudi zmagal na prvih treh dirkah sezone. Marquez je ta uspeh nadgradil še s tremi zaporednimi najboljšimi startnimi mesti, a dejstvo, da je bil najhitrejši na kvalifikacijah, mu na tokratni dirki ni najbolj pomagalo.

Na startu je malce zaspal in se znašel sredi največje gneče dirkačev in bil vmes celo sedmi, medtem ko je Jorge Lorenzo v ospredju počasi pridobival prednost. A ta mu ni zadostovala, ko se je Marquez počasi in vztrajno otresel drugih dirkačev in potem zalepil za zadnje kolo Yamahinega dirkača in se nekaj krogov skorajda igral z njim kot mačka z mišjo.

»Priti s sedmega mesta na prvo ni tako lahko, saj sem moral biti v tisti gneči zelo previden, mimogrede bi se namreč lahko zapletel s katerim od tekmecev. Ko sem se počasi prebijal, sem potem hitro ujel Lorenza in nekaj časa vozil za njim, medtem pa opazoval, kako se Pedrosa nevarno približuje, zato nisem hotel več čakati in sem napadel ob prvi pravi priložnosti in račun se mi je izšel. Nadaljevanje je bilo potem bolj ali manj rutinsko, lahko sem vozil poljubno hitro, saj je motocikel deloval odlično. Seveda sem zadovoljen s takim rezultatom in upam, da bo že na naslednji dirki tudi tako,« je povedal Marc Marquez.

Dani Pedrosa je bil tudi eden od tistih, ki je veliko časa izgubil v prvih krogih, a je bil na koncu vseeno zadovoljen z drugim mestom: »To ni bila lahka dirka, nisem prav nič užival v prvih krogih, ko smo se ne vem kolikokrat prehiteli. Lorenzo in Marquez sta medtem lahko pobegnila, a sem vedel, da bom lahko ujel vsaj Lorenza, saj sem imel dober občutek na motociklu. Takoj ko sem lahko vozil malo bolj sproščeno in sem ujel pravi ritem, se je pokazala prednost naše tehnike. Res pa je tudi, da na tej dirki nisem bil sposoben zmagati.«

Jorge Lorenzo se je v prvih krogih držal odlično, vozil preudarno in hitro, a bolj ko se je dirka bližala koncu, več je imel opraviti s svojim motociklom. Zato se mu tudi ni uspelo posebej upirati ne Marquezu ne Pedrosi, ko sta ga prehitevala, vseeno pa na dirko v Argentini gleda pozitivno. »Po dveh razočaranjih mi je zdaj uspelo priti med prve tri, kar je dober rezultat. Trenutno gremo skozi težke čase v ekipi, naš motocikel še ni tam, kjer bi želeli, da je, kar nekaj pomanjkljivosti moramo še odpraviti. A se ne predajamo, sezona je še dolga, naš šport je zelo nepredvidljiv, vse se še lahko zgodi. In ko bo prišel naš čas, bomo pripravljeni,« je dodal Jorge Lorenzo.

Tudi njegov moštveni tovariš Valentino Rossi se je moral na tej dirki pošteno potruditi, da si je privozil četrto mesto. Na stezi v Argentini je bilo namreč zelo lahko narediti napako, steza je bila zunaj idealne linije zelo spolzka, kar je kmalu spoznal ravno Rossi. Ko se je boril z drugimi tekmeci, si je privoščil nekaj malega napak, zato se v sam boj za najboljša mesta ni mogel več vmešati.

Drugi dirkači so bili precej daleč od dogajanja v ospredju, bojevali so vsak svojo bitko, zelo dobro jo je odnesel na primer Stefan Bradl s petim mestom, saj se ni mogel uspešno boriti z dirkači s tovarniškimi motocikli, a tudi njemu drugi niso prišli nevarno blizu.

Kljub zahtevni in tudi zahrbtni stezi smo videli le dva odstopa, Alvaro Bautista in Daniel Petrucci sta padla v prvem krogu, a brez večjih posledic, kar je po svoje zanimivo, saj kljub zanimivim dirkam take gneče v prvem krogu ni pričakovalo veliko dirkačev. Vmes celo sami niso več vedeli, na katerem mestu so, kar dela dirke seveda še bolj zanimive, zdaj pa ostaja odprto vprašanje, ali bo Marc Marquez s svojo premočjo zaznamoval tudi preostanek sezone. Z drugimi besedami, edini, ki trenutno lahko ogrozi Marqueza, je Marquez sam. A to je seveda že druga zgodba.

Naslednja dirka bo na sporedu že čez teden dni, in sicer se karavana motociklistov vrača na staro celino, kjer se bodo pomerili na dirkališču v Jerezu, kjer poznavalci pričakujejo pravi motociklistični španski praznik.

V razredu moto2 je bil najhitrejši Španec Esteve Rabat, ki je povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala, v razredu moto1 pa je bil najhitrejši Italijan Romano Fenati, medtem ko v skupnem seštevku svetovnega pokala vodi Avstralec Jack Miller.