Svetovno prvenstvo leta 1983 je bilo zgodovinsko še po številnih drugih mejnikih, ki so se do danes medili dolgo časa. Tedaj je namreč na velikem tekmovanju debitiral najboljši igralec vseh časov Šved Jan Ove Waldner. In tudi Belgijec Jean Michel Saive, ki bo te dni v Tokiu tekmoval že na svojem 23. zaporednem svetovnem prvenstvu, kar je rekord.

Najlepši trenutek na svetovnih ekipnih prvenstvih je slovenska reprezentanca doživela predlani v Dortmundu, kjer je moška ekipa nastopila v elitnem razredu, kamor se je prebila dve leti prej v Moskvi. Varovanci Bojana Raka so v Nemčiji nazadovali v drugo divizijo, zato bodo enako kot slovenska ženska reprezentanca tekmovali v dvorani Tokio Metropolitan Gymnasium, ki bo leta 2020 gostila tudi olimpijski namiznoteniški turnir. Najboljših 24 reprezentanc na svetu pa se bo merilo v dvorani Jojogi National Gymnasium, ki sprejme 9000 gledalcev. V obeh konkurencah so absolutni favoriti Kitajci. Pri moških bodo denimo kitajske barve branili 1., 2., 3., 5., in 6. igralec s svetovne lestvice, Xu Xin, Ma Long, Zhang Jike, Wang Hao in debitant Fan Zhedong pa so doslej na 59 dvobojih, ki so jih odigrali za svojo reprezentanco, izgubili le enega.

Ženska selektorica Vesna Ojsteršek Drnovšek se je poleg standardne trojice Jana Tomazini, Manca Fajmut in Alex Galič za četrto igralko odločila za debitantko Jano Ludvik, ki bo z 29 leti najstarejša igralka v reprezentanci. »Ko sem kolebala, ali naj dam priložnost kakšni mladi igralki ali Jani Ludvik, sem se odločila za slednjo. Jana si je državni grb zaslužila in verjamem, da ga bo tudi opravičila,« pravi Hrastničanka. »Kar zadeva naše uvrstitve na svetovnem prvenstvu, lahko rečem le, da upam, da ni nič nemogočega,« je napovedala Vesna Ojsteršek Drnovšek.

Najboljši slovenski igralec Bojan Tokič je na Japonsko pripotoval nekaj dni pred slovensko reprezentanco, potem ko se je odpravil na pot neposredno po prvem polfinalnem dvoboju končnice nemškega prvenstva, na katerem je Tokičev Saarbrücken gladko z 0:3 izgubil proti Fuldi. Poleg Tokiča bosta drugi in tretji lopar v slovenski reprezentanci legionarja Jan Žibrat in Saš Lasan, slovenski dres v Tokiu pa bosta nosila še Uroš Slatinšek in Ludvik Peršolja.

»Izbral sem najboljšo reprezentanco, ki jo lahko v Sloveniji sestavi selektor,« je samozavestno odgovoril Bojan Rak, »slovenska formula uspehov je znana. Potrebujemo po dve zmagi Tokiča, eno pa mora prispevati preostanek reprezentance. Igrali bomo v zelo zelo težki skupini, saj igramo z reprezentancami, ki imajo v svojih vrstah posameznike, ki so že vzeli skalp Tokiču. Našega najboljšega igralca čaka zelo težka naloga. Uvrstitve ne bi napovedoval, storili pa bomo vse, da bomo čim boljši.«

Sistem tekmovanja v drugi kakovostni skupini svetovnega ekipnega prvenstva je takšen, da bodo imele iz vsake skupine po tri reprezentance možnost napredovanja v višji razred svetovnega namiznega tenisa. Ob tem bo najboljši iz skupine neposredno uvrščen v četrtfinale, druga in tretja ekipa pa se bosta pomerili za ohranitev možnosti za napredovanje. To pomeni, da bo vsak poraz v skupini lahko že tragičen.