»Te koalicije ni več,« je dan po kongresu PS poudaril prvak SD Igor Lukšič. Zavzel se je, da med pripravami na volitve vse parlamentarne stranke stopijo skupaj ter se dogovorijo o projektih, ki jih je v času do volitev še treba narediti, da bo imela nova koalicija po volitvah čim boljše razmere za delo. Tudi prvak DeSUS Karl Erjavec je spomnil, da je bil pogoj, da je sedanja vlada lahko nastala, umik Zorana Jankovića s čela PS. »Nastale politične krize ni mogoče rešiti drugače kot s predčasnimi volitvami,« je poudaril Erjavec in se zavzel, da bi bile te še pred 10. julijem. »Pogoji, pod katerimi je bila sklenjena sedanja koalicija, niso več izpolnjeni, tako da koalicijska pogodba za Državljansko listo ne velja več,« je dejal tudi prvak DL Gregor Virant.

Predsednica vlade Alenka Bratušek si je po petkovem kongresu vzela nekaj dni časa, da – kot so dejali v njenem kabinetu – razmisli, kako do čimprejšnjih predčasnih volitev in kako ob tem narediti čim manj škode. Svojo odločitev naj bi sporočila predvidoma jutri, ko se bo sestala tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Po nekaterih informacijah bi se lahko koalicija dogovorila, da premierka z odstopom toliko počaka, da bi državnozborske volitve izvedli hkrati z lokalnimi v začetku jeseni, vladno opravljanje tekočih poslov pa omejili na čim krajši čas.

Janša bi najprej spremenil volilni sistem

Večina od petsto vprašanih v javnomnenjski raziskavi, ki jo je po kongresu PS za Dnevnik naredila agencija Ninamedia, nad padcem sedanje vlade ni navdušena. Za to, da naj Alenka Bratušek ostane na čelu vlade do rednih volitev, se zavzema 41,3 odstotka anketiranih, da naj izstopi iz Pozitivne Slovenije in ustanovi svojo stranko, še naprej pa vodi vlado, jih je odgovorilo 15,6 odstotka. 28,5 odstotka vprašanih podpira premierkin odstop in predčasne volitve. Obstanku Alenke Bratušek na čelu vlade do rednih volitev so bolj naklonjene ženske, najmlajši in najstarejši ter najbolj izobraženi anketiranci.

Prav tako ima takšen razplet več podpore med prebivalci manjših krajev ter privrženci Pozitivne Slovenije (81,8 odstotka), DeSUS (47,8) in Socialnih demokratov (47,6). Premierkinemu odstopu in predčasnim volitvam so najbolj naklonjeni privrženci SDS (56,2 odstotka) in NSi (36,8).

Za čimprejšnje predčasne volitve se zavzemajo tudi predsedniki opozicijskih strank. Prvak SDS Janez Janša se je spet zatekel k pozivom k predhodni spremembi volilnega sistema. »Nobenih dilem ni. Obstaja ena sama produktivna pot iz te politične krize: sprememba volilnega sistema (večinski ali kombinirani) in volitve,« je zapisal na twitterju. Prvak SLS Franc Bogovič kot najboljšo možnost vidi hkratni sklic lokalnih in državnozborskih volitev, ki naj bi se zgodile v zadnji tretjini septembra. Ob tem upa, da bodo volilci na parlamentarnih volitvah drugače zložili karte, kot so razporejene zdaj. Tudi predsednica NSi Ljudmila Novak ocenjuje, da je z logističnega vidika za volitve najboljša jesen, glede na položaj države pa bi morale biti te po možnosti že na začetku julija. Se pa boji, »da bodo neke nove stranke, ki se pojavljajo tudi z listami za evropske volitve, spet dajale nove obljube, za njimi pa stojijo kameleoni in se bodo glasovi iz ene stranke prelili v drugo«.

V zadnjem obdobju se je zlasti povečalo število strank na levici oziroma na levi sredini. Nekateri že napovedujejo možnost, da se jim bo v kratkem pridružila tudi nova stranka Alenke Bratušek. Erjavec meni, da ima Bratuškova za ustanovitev stranke dovolj političnega kapitala. Tudi v krogih blizu premierke je mogoče slišati, da dobljena 45-odstotna podpora na kongresu PS – zlasti v luči organiziranega množičnega prihoda Jankovićevih podpornikov – za Bratuškovo ni bila tako katastrofalen rezultat, da ne bi mogla začeti neke nove politične zgodbe. Nekateri, ki so glasovali za Bratuškovo, so čez konec tedna že oddali oziroma pripravljali izjavo o izstopu iz PS; med prvimi jo je na sedež stranke poslala državna sekretarka v kabinetu Bratuškove Tamara Vonta. Svoj odhod so že napovedali tudi nekateri poslanci. Dragan Bosnič je takoj po koncu kongresa dejal: »V tej poslanski skupini se ne vidim več.« Ob tem pa napovedal selitev med nepovezane poslance. Prav tako nam je Jerko Čehovin potrdil, da je vodjo poslancev PS Janija Möderndorferja že obvestil o nameravanem izstopu iz poslanske skupine pa tudi iz stranke. »Ne želim sodelovati pri pokopu Pozitivne Slovenije. Skrajno neodgovorno in neresno je, da PS ruši lastno vlado,« nam je dejal Čehovin, ki ne želi biti nikomur ščit, da se skriva za stranko. Prav tako se v Pozitivni Sloveniji ne vidi več Brane Golubovič. Po nekaterih napovedih naj bi poslansko skupino PS v prihodnjih dneh zapustila več kot polovica poslancev.

Ob tem se že pojavljajo namigi, da bi se nove stranke na levici pred najverjetnejšimi predčasnimi volitvami povezale oziroma dogovorile o sodelovanju. Igor Šoltes, čigar društvo Verjamem se bo takoj po evropskih volitvah preoblikovalo v stranko, pravi, da so za pogovore o povezovanju z drugimi strankami vsekakor odprti. »Pogovori so možni z vsemi, ki zastopajo podobne vrednote in cilje, ki torej postavljajo interes države pred interese posameznikov,« poudarja.

Tudi stranka TRS se bo morebitnih predčasnih volitev udeležila, bodisi povezana v koalicijo Združena levica, s katero bo nastopila tudi na evropskih volitvah, »morda pa tudi še kaj razširjeno«. Širša koalicija je po mnenju predsednika TRS Matjaža Hanžka dobrodošla, »mora pa to biti leva koalicija in ne vključevati strank in idej, ki so Slovenijo pripeljale v sedanji položaj«. Tako osebno morebitne nove stranke Alenke Bratušek v tej levi zgodbi ne vidi. »Bratuškova je še bolj neoliberalna kot Zoran Janković. Ne vem, kaj bi lahko imela ona z levico,« dodaja Hanžek.

Pravnega strokovnjaka Rajka Pirnata je dokaj prepričljiva zmaga Zorana Jankovića presenetila. Upal je namreč, da imajo v stranki dovolj samoohranitvenega nagona, da se to ne bo zgodilo. »Delali so umor vlade in samomor. Mislim, da bo stranka propadla tudi na evropskih volitvah. Ne verjamem, da bodo kljub močnemu nosilcu liste Jožetu Mencingerju sploh dobili kakšnega evropskega poslanca, saj so tu pomembne stranke,« je poudaril Pirnat. Na vprašanje, ali so predčasne volitve izvedljive pred parlamentarnimi počitnicami, pa je odgovoril, da zelo težko.