Ministrstvo zahteva vračilo evropskega denarja

Pred dobrim mesecem pa je zaradi domnevno neustreznega upoštevanja navodil o javnih naročilih ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport občini Mokronog - Trebelno, ki je nosilka projekta, posredovalo zahtevek za vračilo 1,65 milijona evrov evropskih sredstev, od tega bi morala občina Sevnica vrniti 1,16 milijona, drugo preostalih šest občin. A konzorcij občin vračilo sredstev in očitane nepravilnosti v celoti zavrača.

V občini Mokronog - Trebelno pojasnjujejo, da se je zapletlo po spremembi zakona o elektronskih komunikacijah, ko se je bistveno povečalo število belih lis. Ministrstvo občinam, ki so že pred spremembo zakona na razpisu izbrale izvajalca, zdaj očita, da bi morale postopek prekiniti in objaviti novo javno naročilo. Podobno očita tudi občini Sevnica – ki se je projektu pridružila kasneje in zato postopek izbora zasebnega partnerja izvedla ločeno – da bi morala po spremembi števila belih lis začeti nov postopek in razpis objaviti tudi na portalu Evropske skupnosti. »Resorno ministrstvo je ves čas spremljalo projekt in vsa naša ravnanja so bila usklajena z njihovimi navodili,« odgovarja vodja projekta Mojca Pekolj, direktorica občinske uprave občine Mokronog - Trebelno. Ob tem poudarja, da bi moralo večji del krivde nositi ministrstvo, saj je z novim seznamom belih lis spremenilo pogoje razpisa med njegovo objavo.

Bo imelo zadnjo besedo sodišče?

Na ministrstvu pojasnjujejo, da so nepravilnosti oziroma neupoštevanje pravil o javnih naročilih med revizijo jeseni lani ugotovili na uradu za nadzor proračuna in zato predlagali pavšalne finančne popravke, čemur so, kot pravijo na ministrstvu, tudi dolžni slediti. Če občine neupravičenih sredstev ne bodo vrnile, jih bodo izterjali po sodni poti, dodajajo.

A občine so že januarja na upravno sodišče vložile tožbo na končno poročilo urada za nadzor proračuna ter tudi zavrnile zahtevek in opomin za vračilo sredstev. »Zdaj je na potezi ministrstvo,« pojasnjuje Pekoljeva. Predvidoma 5. maja se bodo namreč sestali z ministrom Jernejem Pikalom. Konzorcij občin pričakuje, da bo ministrstvo vsaj delno popustilo, če do dogovora ne bo prišlo ali če se bodo na ministrstvu odločili za izvršbo, pa Pekoljeva napoveduje novo tožbo, če bo treba, bodo vztrajali vse do evropskega sodišča.