Slovenske judoistke so danes spet pokazale svojo moč, na blazino je po skoraj dveh letih stopila tudi Urška Žolnir. Varovanke trenerja Marjana Fabjana so uvodno tekmo proti ekipi BiH dobile s petimi iponi, nad Aleksandro Samardžić je zmagala tudi Žolnirjeva, ki je tako nastopila prvič po olimpijskem naslovu 2012 v Londonu.

Predčasno so po točkah slovenski izbrani vrsti zmago priborile Petra Nareks, Tina Trstenjak, Žolnirjeva in Lucija Polavder, medtem ko je Vlora Beđeti zmagala brez boja. V nadaljevanju so se Slovenke za uvrstitev v finale pomerile z izbrano vrsto Francije. Nareksova je z iponom zagotovila vodstvo, Manja Kropf, Trstenjakova in Pogačnikova so nato izgubile, častno točko pa je prispevala Polavderjeva.

V borbi za bron so se Slovenke spoprijele z Britankami in slavile prepričljivo zmago s 5:0. Nareksova je zmagala z juko, Beđetijeva po kaznih, Trstenjakova s končnim prijemom, Žolnirjeva po zlati točki, Ana Velenšek pa z vzvodom. Za prvo ekipno kolajno je bila zaslužna tudi Žolnirjeva, ki je nastopila prvič po letu in osmih mesecih.

"Super je bilo na blazini, tam mi je še vedno lepše kot ob blazini. Sicer se zdaj vračam v trenerske vode, a ima ta kolajna poseben prostor. V ekipi je vladalo res odlično vzdušje ves dan, zelo smo se izkazale," je po tretjem mestu ekipe dejala olimpijska prvakinja Žolnirjeva.

"Vse punce so nastopile kot je bilo treba, kot smo se dogovorili. Prispevale so svoj delež k temu odličju. Čeprav je Urška zaradi službe podpisala klavzulo, da ne bo več nastopala, mislim, da rezultati odtehtajo želje neke organizacije. Bronasta kolajna je lep uspeh, prepoved nastopanja pa kratenje človekovih pravic," pa je dejal selektor ženske izbrane vrste Marjan Fabjan.

Judoisti osvojili peto mesto

Slovenski reprezentanti so na ekipni tekmi klonili šele v borbi za odličja. Sprva so s 3:2 premagali Španijo, točke so prispevali Andraž Jereb, Rok Drakšič in Matjaž Ceraj, medtem ko sta Gašper Jerman in Miha Žgank izgubila. Proti Rusom je edino točko osvojil Drakšič, Adrijan Gomboc, Jesenko Četić, Žgank in Ceraj pa so klonili.

Svojo priložnost za napredovanje so iskali skozi repasaž in bili uspešni. Jereb je najprej izgubil, Drakšič z iponom izenačil, Četić z metom za ipon poskrbel za vodstvo, ki ga je Žgank zapravil. A je nato Ceraj borbo dobil brez boja, saj se je najtežji portugalski predstavnik poškodoval v borbi četrtfinala proti Nemcem in ni mogel več nastopiti.

Za bron so se Slovenci spoprijeli z Francozi, ki so morali v polfinalu priznati premoč Gruzijcem. Gomboc je izgubil, a je nato Drakšič z zmago vrnil upanje slovenski odpravi. Vendar sta zatem izgubila tako Četić in Žgank in upanja je bilo konec.

"Dobro smo se borili, žal nam ni uspelo do želene kolajne. Ne smemo biti razočarani, izgubili smo z dvema svetovnima silama. Dokazali smo, da znamo stopiti skupaj, ko je potrebno," je po petem mestu dejal selektor ekipe Gregor Brod.

Z zlato kolajno se je pri ženskah ovenčala francoska ekipa, pri judoistih pa gruzijska.