Gračnar je dobil nagrado MVP po izboru novinarjev, ki so 20-letnega slovenskega vratarja tudi uvrstili v najboljšo postavo prvenstva. V njej so še branilca Dominique Heinrich iz Avstrije in Marton Vas iz Madžarske ter napadalci Brian Lebler in Thomas Koch iz Avstrije ter Slovenec Jan Urbas.

Nagrade vodstva tekmovanja za najboljše igralce pa so prejeli japonski vratar Jutaka Fukufudži, avstrijski branilec Heinrich in slovenski napadalec Muršak.

Nepopustljiva borba

Slovenija je izpolnila cilj na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji. Četa Matjaža Kopitarja se po enem letu vrača med elito, na koncu je osvojila prvo mesto v Južni Koreji, a razplet je bil negotov vse do konca. Slovenija se je morala za zmago in končni uspeh zelo potruditi, na koncu pa so risi spet premagali severne sosede ter tako dopolnili letošnji niz uspehov po zmagah na OI in na zadnji prijateljski tekmi.

A Kopitar je že pred prvenstvom opozarjal, da bo zgodba v Koreji povsem drugačna (tako Slovenija kot Avstrija sta nastopili v drugačnih zasedbah kot v Sočiju, še posebej Avstrija je pošteno prevetrila vrste), kar se je tudi uresničilo. Čeprav so imeli Avstrijci vstopnico za elito v rokah že pred tekmo, je bila borba nepopustljiva, Slovenija je imela precej težav z učinkovitostjo in organizacijo igre, pa vendarle strla tudi avstrijski oreh.

Razplet današnje prve tekme, v kateri so Japonci s porazom 4:5 po kazenskih strelih proti Madžarski izpustili iz rok priložnost, da se z zmago vrnejo med elito prvič po letu 2005, je že pomenil, da so Avstrijci na prvem ali drugem mestu. Za Slovenjo pa zmaga Madžarske ni spremenila ničesar, saj so še vedno morali zmagati, bodisi po rednem delu ali po podaljšku.

Power-play je znova šepal

Tudi pritisk nujne zmage je morda opravil svoje in začetek Slovenije ni bil najboljši. Nespremenjena slovenska zasedba z zadnje tekme proti Ukrajini, z Luko Gračnarjem v vratih, je sicer skušala narekovati ritem, toda Avstrija se je dobro branila. Večji priložnosti sta imela le Jan Urbas in Blaž Gregorc, vendar je bil Bernhard Starkbaum zanesljiv. Tako kot na celotnem prvenstvu pa je šepal slovenski »power-play«, v prvi tretjini je ostala neizkoriščena ena takšna priložnost.

Nadaljevanje je bilo podobno, uvodnih deset minut druge tretjine je minilo v raztrgani igri, številčne prednosti pa ne eni ne drugi strani nista prinesli tudi prednosti pri golih, pravzaprav pa v tem času nobena ekipa niti ni streljala na vrata. Po protinapadu Tomaža Razingarja pa je slovenskemu kapetanu plošček ušel še pred strelom. A so si nato Slovenci le oddahnili, po napaki Avstrijcev, ki so plošček izgubili za svojimi vrati, se je do njega dokopal David Rodman, ga poslal pod vrata, v gneči pa je nato Urbas le našel pot ploščku v mrežo. Vendar je bilo veselje kratko, saj je Benjamin Petrik manj kot dve minuti pozneje premagal zakritega Gračnarja.

Zadržali minimalno prednost, čeprav je bilo vroče

Slovenci so se v zadnjem delu za spoznanje manj ukvarjali z obrambo, česar pa Dominique Heinrich in Brian Lebler ob zanesljivem Gračnarju nista izkoristila. Res pa je, da niti Slovenija ni znala izdelati prave akcije ob igralcu več, je pa ostala nepremagana ob avstrijski igri 5-4. Vendar je nato stvari v svoje roke prevzel Urbas. Akcijo je v 49. minuti začel David Rodman, ki je izza gola podal zelo natančno, na pravem mestu pa je bil pred vrati Urbas in dosegel še svoj drugi gol na tekmi.

Minimalno prednost so Slovenci zadržali, čeprav je bilo nekajkrat pošteno vroče pred Gračnarjem. Dokončno pa so si hokejisti in slovenski navijači oddahnili v 59. minuti. Spet je imel eno glavnih vlog Urbas, nase je potegnil avstrijsko obrambo, nato pa podal samemu branilcu Mihi Štebihu, ki je s strelom od daleč ugnal Starkbauma. Avstrija se še ni predala, zaigrala tudi z igralcem več ob zadnji slovenski izključitvi in brez vratarja, toda Slovenija je zdržala in se na koncu veselila zaslužene, a trdo prigarane zmage.

Japonci izgubili z Madžari

Na prvi tekmi zadnjega kroga svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) v Južni Koreji je Madžarska po kazenskih strelih premagala Japonsko s 5:4 (1:1, 2:2, 1:1; 1:0). Japonci imajo zdaj na lestvici deset točk, eno več kot Slovenija, ki bo ob 9. uri igrala odločilno tekmo za napredovanje med elito z Avstrijo.

Japonci bi si z zmago že zagotovili napredovanje med 16 najboljših na svetu, po porazu pa morajo čakati na razplet naslednje tekme. Zanje bo štela le zmaga Avstrije, razplet uvodne tekme zadnjega dne pa pomeni, da Slovenija mora premagati Avstrijo za napredovanje.

Dvoboj med Madžari, ki niso imeli več možnosti za eno od prvih dveh mest na prvenstvu, ter Japonci je bil zelo izenačen. Povedli so Azijci prek Takešija Saite, a je Istvan Sofron hitro izenačil. V drugi tretjini so najprej povedki Madžari, Japonci so izenačili, po novem japonskem vodstvu pa je spet zadel Sofron za 3:3.

V zadnjem delu so Japonci najprej zgrešili kazenski strel, Hiroki Ueno pa je nato vendarle poskrbel za vodstvo. A le do 59. minute, ko je izenačil Marton Vas, isti igralec pa je nato zadel tudi odločilni kazenski strel v peti seriji in odločil zmagovalca.

Svetovno prvenstvo divizije I, 5. krog:

Slovenija - Avstrija 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Urbas 34., 49., Štebih 59.; Petrik 36.

 

Prva tretjina: 

V uvodnih minutah so bile moči na ledu izenačene. Lepa priložnost za zadetek se je pri risih ponudila Janu Urbasu, medtem ko sta na drugi strani zapretila Brian Lebler in Dominic Heinrich. V drugi polovici tretjine je po izključitvi Konstantina Komareka Slovenija imela svoj prvi "power-play", vendar premoči na ledeni ploskvi ni znala kronati z golom. Nič kaj atraktivna tretjina se je končala brez zadetkov. Razmerje v strelih: 7:6 za Slovenijo.

Druga tretjina:

Drugo tretjino je Slovenija začela z igralcem manj. V zadnji sekundi prvega dela je bil izključen Marcel Rodman, a so se izbranci Matjaža Kopitarja uspešno ubranili. Nadaljevanje tekme je sicer bilo bistveno manj atraktivno, saj ekipi skoraj osem minut nista sprožili strela proti vratom. Na polovici tretjine je Slovenija prišla do najlepše priložnosti na tekmi. Pred avstrijskim vratarjem se je sam znašel Tomaž Razingar, a mu je ob preigravanju plošček ušel s palice in priložnost za zadetek je splavala po vodi. A napako kapetana je nekaj minut kasneje popravil Jan Urbas, ki je izkoristil nezbranost avstrijske obrambe in iz neposredne bližine dosegel svoj četrti zadetek na prvenstvu. Vodstvo Slovenije pa ni trajalo prav dolgo, saj je z izjemnim strelom za izenačenje poskrbel Benjamin Petrik. Do konca tretjine je ostalo pri rezultatu 1:1. 

    

Tretja tretjina: 

 

Izvrstno priložnost za vnovično vodstvo je Slovenija imela že v prvi minuti zadnje tretjine, a je Žiga Pance zgrešil vrata.V naslednjih minutah je imela več od igre Avstrija, a prepotreben zadetek je uspela doseči Slovenija. Z izvrstno podajo se je izkazal David Rodman, še drugič na tekmi pa se je med strelce vpisal Jan Urbas. Dvome o zmagovalcu je dokončno razblinil Miha Štebih. Branilec iz Maribora je z modre črte sprožil močan strel in plošček poslal pod prečko avstrijskega gola. Slovenija je tako izpolnila svoj cilj in se vrnila med elito.