Glede na to, da je Bratuškova že pred glasovanjem napovedala, da bo v primeru, če ji člani stranke ne zaupajo, odstopila kot predsednica vlade, bo to najverjetneje storila v ponedeljek ali torek - po pogovoru s koalicijskimi partnerkami. To najbrž pomeni tudi predčasne volitve, h katerim je takoj po Jankovićevi izvolitvi že pozvala Državljanska lista (DL). »Ocenjujemo, da z izvolitvijo Zorana Jankovića za predsednika Pozitivne Slovenije niso več izpolnjeni pogoji za delovanje koalicije. Pričakujemo takojšen dogovor o datumu predčasnih volitev,« so v DL zapisali v sporočilu za javnost, posamezni člani poslanske skupine Pozitivne Slovenije pa že napovedujejo izstop iz nje in preselitev med neodvisne poslance.

Bosnič: V poslanski skupini PS se ne vidim več

»V tej poslanski skupini se ne vidim več,« je po izvolitvi Jankovića dejal Dragan Bosnič. Tudi Peter Vilfan razočaranja ni skrival, si bo pa pred nadaljnjimi odločitvami vzel nekaj dni odmora. »Zapisali se bomo v zgodovino slovenskega parlamentarizma in politike kot tisti, ki so zrušili svojo vlado, in na to nisem ponosen,« je dejal Vilfan, ki ne verjame, da Bratuškova ne bi uresničila napovedi o odstopu. Več poslancev PS pa upa, da si bo premierka vendarle premislila. Med njimi sta tudi podpredsednica državnega zbora Renata Brunskole in eden najzvestejših podpornikov Zorana Jankovića Jožef Kavtičnik.

»Kot je rekel predsednik PS Zoran Jankovič, moramo zadevo prespati, če nam je res v ospredju dobrobit državljank in državljanov, pa se bomo odločili, da bomo skupaj nadaljevali pot,« je prepričana tudi nekdanja ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel, katere glas na kongresu je prav tako dobil Zoran Janković. Janja Klasinc in Barbara Žgajner sta včeraj napovedali, da ostajata v poslanski skupini PS. »V parlament sem prišla kot poslanka PS in ne vidim razloga, zakaj ne bi bila to še naprej. Upam in verjamem, da se bodo vsi akterji odločili modro. Ne vidim razloga, zakaj bi druge stranke z obstojem vlade pogojevale notranje razmere v PS,« je dejala Žgajnerjeva. Brane Golubovič pa je ocenil: »Danes ni nobenega zmagovalca.«

Najprej v osamo, nato pogovori

Privrženci Zorana Jankovića so s huronskim navdušenjem pospremili zmago svojega favorita, ki verjame, da bo njegova tekmica za predsedniški položaj v PS Alenka Bratušek ostala premierka. »To si želim in aplavz na koncu kongresa je pokazal, da si to želijo vsi člani stranke,« je dejal Janković. Napovedal je, da bo PS v koaliciji zahtevala izvajanje strankinega programa, sprejetega na lanskem kongresu. Na mnenje mnogih, da bi zaradi politične stabilnosti v Sloveniji moral ravnati državotvorno in se odreči kandidaturi za predsednika PS, pa se je Janković takole odzval: »Ne razumem pozivov, naj se vedem državotvorno, ker ne vem, kdaj se nisem. Pravica, da lahko povem, da obstaja boljša pot za vse državljanke in državljane, pa je tudi moja pravica. Danes smo volili predsednika stranke in nihče iz drugih strank se nima pravice vtikati v našo. V stranki si tudi jaz osebno ne dovolim, da me ocenjuje en Virant ali en Erjavec.« Janković meni, da je po burnih dogajanjih v zadnjih tednih zdaj čas, da gredo članice in člani PS malce v osamo, počakajo, da se čustva poležejo, potem naj bi se začeli pogovarjati. Na vprašanje, ali bo zahteval zamenjavo vodje poslanske skupine PS Janija Möderndorferja, ker mu je obrnil hrbet, Janković ni želel odgovoriti.

Poraženka volilnega kongresa PS Alenka Bratušek pa razočaranja ni mogla skriti. Po razglasitvi izidov glasovanja je dejala le: »Hvala vsem, da ste bili danes z nami. Čestitke predsedniku Pozitivne Slovenije. Hvala vsem, ki ste svoj glas namenili meni. Upam, dragi Zoran, da boš vse besede, ki so bile danes tukaj povedane, uspel tudi uresničiti. Srečno, Slovenija!«

Janković: Kdor me povezuje z Janšo, me žali

Da se zmaga nasmiha Jankoviću, so napovedovali že precej glasnejši aplavzi med njegovim uvodnim nagovorom v primerjavi z nastopom Bratuškove. »Danes odločamo o tem, ali ta soba upa peti Hej, brigade, ali ta soba hodi pokončno, ali ta soba ima pogum, da stopi pred državljane in državljanke in reče: Delamo za vse. De lamo bolje. Nihče v Bruslju nima pravice, da dela poskuse na državah, kot bi bili kunci, zajci,« je v čustvenem nagovoru dejal Janković. In ni pristal na predlog podpredsednika stranke Roberta Goloba, ki so ga v preteklosti v PS že preigravali, da bi ga kongresniki soglasno podprli za župana in za častnega predsednika stranke. Za predsednico stranke pa bi so glasno izvolili Alenko Bratušek in s tem omogočili, da bi lahko do konca izpeljala premierski mandat.

Janković je namreč tudi tokrat vztrajal, da lahko Bratuškova mandat iz pelje, tudi če on prevzame vodenje stranke. »Tisti, ki so načelni, Erjavec, Virant, bi se morali v interesu države usesti tudi z mano. Ne da ves čas padamo na štos, da bodo šli iz vlade. V anketi za evropske volitve ima DL strašen rating, 0,3 odstotka, vsi trije člani so dali glas,« se je Janković tudi v včerajšnjem govoru nenehno vračal k predsednikoma DL in DeSUS. Kot rešitev za koalicijo je izpostavil dogovor in izpeljavo desetih, dvanajstih projektov, ki bi jih državljani opazili, nato pa bi lahko PS prihodnje leto na volitvah ponovno zmagala.

Če ta scenarij ne bi uspel, Janković kot naslednjo možnost vidi novo koalicijo. Je pa zanikal, da bi se o tem dogovarjal s prvakom SDS Janezom Janšo. »Tisti, ki me povezuje z Janšo, večje neumnosti in žalitve ne more sprožiti,« je dejal. Prav tako se mu ne zdi verjetno, da bi prvak SDS ponovno prevzel oblast: »Kako naj pride Janša, s katerim menda tudi nihče noče delati, razen če si bosta Virant in Erjavec spet premislila.« Za Jankovića so predčasne volitve šele četrta možnost.

Bratuškova: Na preizkušnji je prihodnje vodenje vlade

A je Bratuškova scenarij, da bi vodenje stranke prevzel Janković, sama pa bi še naprej vodila vlado, v svojem uvodnem nagovoru ponovno odločno zavrnila. »Če nimam podpore za vodenje stranke, ne morete pričakovati, da bom v drugih strankah iskala podporo za vodenje vlade,« je poudarila. Ob tem pa dodala, da je bilo tokratno kongresno štetje zanjo neodložljivo in neizogibno. »Ne morem več dovoliti, da bi naš skupni interes zavirali posamezni interesi. Danes je na preizkušnji prihodnje vodenje vlade.« Zato je navzoče odkrito in neposredno prosila, naj ji dajo glas. »Pozitivke in pozitivci, premislite, kaj je dobro za Slovenijo in za čisto vest vsakega od nas,« je pozvala člane. A bila pri tem manj uspešna od Jankovića

Da PS ne bi smela ogroziti lastne vlade, je na začetku kongresa ocenila tudi podpredsednica stranke Maša Kociper. »Rada imam oba, vsakega po svoje. A danes gre za bistveno več, za odgovornost Pozitivne Slovenije,« je dejala in obžalovala, ker sta se za vodenje PS pomerila »oče in mati stranke, kot pravijo nekateri, oziroma oče in hčerka, kot pravijo drugi; ko se odločamo med njima, se lahko naši nasprotniki, tekmeci in mediji samo smejijo«.

Novinarji pred zaprtimi vrati

Pozitivna Slovenija naj bi bila odprta stranka, saj imajo volilno pravico vsi njeni člani in članice. V njej torej ne velja delegatski sistem kot v večini drugih strank. A je bila včeraj PS da leč od odprtosti. Novinarje so namreč v času, ko so kongresniki razpravljali o razmerah v stranki in o njeni prihodnosti, spodili iz dvorane in nas postavili pred vhod kongresnega centra na Brdu pri Kranju. Da bodo ta del kongresa zaprli za javnost, je vodstvo stranke zapisalo v poslovnik, ki so ga članice in člani dobili v gradivu ob prihodu na Brdo, zato med potrjevanjem dnevnega reda večina za to do ločilo sploh ni vedela. V zgodovini kongresov slovenskih političnih strank se je tovrstna klavzura primerila prvič; izgona novinarjev iz kongresne dvorane si ni nikoli privoščila niti Janševa SDS, ki velja za najbolj avtokratsko politično združbo. A za razpravo v živo veljaki v PS niso pri krajšali le sedme sile, ampak tudi ne katere svoje člane, ki so morali, ker je bilo v kongresni dvorani premalo prostora za vse udeležence, dogodek spremljati prek TV-zaslonov v sosednji dvorani.

Gašpar Gašpar Mišič, bivši poslanec PS, je ocenil: »Ni prav, da se zapiramo pred javnostjo, saj ne vodimo podjetja in zasebne družbe, ampak odločamo o usodi Slovenije.« Nedavno odstavljeni predsednik uprave Luke Koper je bil tudi eden redkih, ki že ob prihodu na kongres niso skrivali, komu bodo dali glas. »Če ne zmaga Zoran Janković, bom izstopil iz PS. Z ljudmi, ki so sposobni izdati človeka, ki je leta 2011 zastavil svoje ime in nas popeljal na volitve, na katerih smo dobili največ poslank in poslan cev, ne bom več sodeloval,« je napovedal in ocenil, da PS v vladi Alenke Bratušek ne uresničuje svojega programa. »Z davki podaljšuje inkasantsko politiko Janševe vlade. To pomeni, da v tej koaliciji ni dovolj znanja, da bi delali bolje. Zoran Janković se v njej ne bi pustil tako vrteti, kot se pusti Alenka Bratušek. Ključno besedo imajo posamezniki, kot je Gregor Virant, občasno tudi Karl Erjavec in Igor Lukšič. Program PS se je nedopustno podredil programom drugih strank,« je kritičen Gašpar Gašpar Mišič, ki je bil tudi umetniško razpoložen, ko je v protokolarnem kongresnem centru deklamiral pokojnega pesnika Toneta Pavčka.

Metod Dragonja, ki se je vladi Alenke Bratušek kot gospodarski minister pridružil nedavno, po prisilnem odstopu Stanka Stepišnika, je pred začetkom kongresa na naše vprašanje, kaj bi bilo najbolj modro storiti, odvrnil: »Najti sprejemljiv kompromis. Sam nisem politični kader in o teh stvareh nisem veliko razmišljal, sem pa del vlade, zato menim, da bi bilo pametno zagotoviti kontinuiteto njenega dela.« Bi moral Zoran Janković po mnenju Dragonje odstopiti od kandidature za predsednika PS? »Če je to formula za zagotovitev kontinuitete dela vlade, bi moral narediti ta korak.«