Slovenija v hokeju najbolje pozna Avstrijo, Avstrija pa Slovenijo. Tekmeca sta odigrala mnogo tekem, tudi tistih zelo pomembnih in odločilnih. Ko premagaš največjega rivala, je zmaga še slajša, pravijo športniki. Prav tako je vsak poraz bolj boleč kot običajno.

Če bo Japonska danes zgodaj zjutraj po šestdesetih minutah premagala odpisano Madžarsko, bo ravno tekma med Slovenijo in Avstrijo na finalni dan svetovnega prvenstva divizije I v Južni Koreji odločala o zadnjem potniku med elito. Če pogledamo statistiko sedanjih generacij slovenskih in avstrijskih hokejistov, lahko ugotovimo, da so risi uspešnejši. Navsezadnje so dobili tudi obe medsebojni tekmi v letu 2014 – februarja je bilo v Sočiju visokih 4:0, pred dvema tednoma na Dunaju 3:2. Že res, da niti Slovenija niti Avstrija ta trenutek ne nastopata v popolni olimpijski zasedbi, vseeno pa imajo varovanci Matjaža Kopitarja več izkušenj kot zasedba severnih sosedov.

Selektor Kopitar je že v Sočiju dejal, da se raje ne bi pomeril z Avstrijo na tako odločilnih tekmah. Omenjal je ravno rivalstvo, ki se po njegovem zelo potencira. Tako je tudi pred današnjim opoldanskim obračunom z začetkom ob 9. uri. »Še enkrat se je potrdilo, da na turnirju resnično garamo za vsak dosežen gol. Fantje ogromno drsajo in imajo veliko željo. Zelo sem zadovoljen z reakcijo na zadnji tekmi proti Ukrajini, ko se kljub zaostanku z 2:3 niso pomaknili nazaj, ampak so na vsak način iskali zmago,« je povedal Matjaž Kopitar.

Selektor se zaveda, da ima slovenska reprezentanca največ rezerve v igri z igralcem več, a tega ne želi obešati na veliki zvon, »ker se je to že preveč zasidralo v glave igralcev«. Upa, da se bo Sloveniji odprlo ravno na zadnjem dejanju svetovnega prvenstva. »Priložnosti bo zagotovo dovolj, o tem sploh ne dvomim. Imamo dovolj kvalitete, da tekmo normalno odigramo.« Kopitar ne bo posvečal posebne pozornosti udarni avstrijski trojki Hundertpfund-Koch-Lebler, ki deluje kot neustavljiv stroj. Strokovni štab ni pripravil posebne taktike, kako ustaviti omenjene igralce, bo pa Kopitar vsekakor pazil, da bo v stresnih trenutkih na led poslal vsaj enakovredne igralce avstrijskemu moštvu. Najverjetneje bo splošni načrt ostal enak kot pred tekmo z Ukrajino, spremembe si lahko obetamo zgolj v primeru nepričakovanih dogodkov na ledu.

Včeraj so reprezentanti prosti dan izkoristili tudi za počitek. Kapetan Tomaž Razingar je praznoval svoj 35. rojstni dan, zato je v dar dobil torto. Kot pravi, je slačilnica povsem osredotočena na največji boj tega turnirja in si želi popolne tekme. »Skupaj moramo sestaviti vseh 60 minut dobre igre. Doslej smo že dokazali, da znamo in zmoremo. Če bomo odigrali tako kot nazadnje na Dunaju, se lahko nadejamo zmage. Verjamem, da nam bo uspelo,« je rekel slavljenec.

SP divizije I, 5., zadnji krog, danes ob 5.30: Japonska – Madžarska, ob 9. uri: Slovenija – Avstrija, ob 12.30: Južna Koreja – Ukrajina.