Zaposlitveni klubi Služba me ne išče v organizaciji Zavoda Nefiks in ob podpori Simobila letos potekajo v petih slovenskih krajih, Ljubljani, Mariboru, Gornji Radgoni, Zagorju ob Savi in Šentjurju, kjer so vključeni tudi mladi iz Vojnika. V klubih aktivno sodeluje 80 mladih iskalcev zaposlitve, več kot 20 pa jih je od začetka delovanja klubov že dobilo različne oblike zaposlitve.

Zaposlitev je danes težko najti, najde pa se delo, pravi Alenka Blazinšek, vodja Zavoda Nefiks, ki se zaveda, da je njihovo delo le gašenje požara, zato skupaj z drugimi mladinskimi organizacijami ves čas hkrati spodbuja politične odločevalce k ukrepom, ki bodo učinkovito in dolgoročno reševali problematiko brezposelnosti mladih. Kljub vsemu pa tudi povezovanje mladih v zaposlitvenih klubih prinaša rezultate, saj mladi na tak način dobijo več priložnosti za stik z delodajalci, razvijajo nove kompetence, letos pa se spoznavajo tudi s podjetništvom.

Eden od klubov, kjer so mladi iskalci zaposlitve zelo aktivni in so se jim zato odprle tudi številne nove priložnosti, je v Zagorju ob Savi. Trije člani so namreč že našli zaposlitev, trije so prišli do opravljanja prakse, ena članica pa se trenutno usposablja na delovnem mestu. V Zagorju so namreč mladi sami organizirali karierne zmenke z devetimi delodajalci, ki se jih je udeležilo več kot 70 mladih, organizirali so dva podjetna petka, v okviru katerih so se v podjetjih spoznavali z delovnimi procesi in socialnim podjetništvom, prav tako sami ob pomoči Mladinskega centra Zagorje pa so organizirali tudi sklop podjetnih aktivnosti 2-v-1, in sicer so za starše organizirali različne delavnice, za njihove otroke pa organizirali varstvo. Uspešni so bili tudi na zadnjem vseslovenskem start up vikendu.

Pridobijo samozavest in motivacijo

»Člani kluba so s tem pridobili več samozavesti, naučili so se javnega nastopanja in vodenja aktivnosti, hkrati pa drug drugemu pomagajo in si delijo kompetence,« je povedala Tjaša Polc, vodja zaposlitvenega kluba v Zagorju, ki je bila lani sama udeleženka kluba in je najprej dobila priložnost za usposabljanje na delovnem mestu v mladinskem centru, zdaj pa tam dela prek javnih del. »Cilj vsakega udeleženca je redna zaposlitev, ampak do tja obstaja še veliko drugih priložnosti za delo,« je realna Polčeva.

Podobno so se številna vrata, predvsem za pridobivanje novih znanj in izkušenj, odprla tudi letošnji članici zagorskega kluba Katarini Kuhar, ki se je vanj vključila, da bi ostala aktivna pri iskanju zaposlitve. Sprejela je izziv opravljanja odnosov z javnostmi za klub, s čimer se prej ni ukvarjala, vendar so jo nova znanja pripeljala do zmage na Simobilovem PR-izzivu in enotedenske prakse v njihovem oddelku za marketing in odnose z javnostmi. Kuharjeva, sicer diplomantka prevajalstva, je zato zadovoljna, da se je lahko v okviru kluba spoznavala tudi s področji dela, s katerimi še ni imela izkušenj, tako da zdaj lahko svoj življenjepis dopolni še z novimi znanji in veščinami, hkrati pa so nove priložnosti, ki jih je dobila s sodelovanjem v klubu, zanjo tudi spodbuda pri iskanju zaposlitve kot mlada mamica. Delodajalci se jih namreč precej radi izogibajo, ker se bojijo, da bi bile zaradi otrok preveč odsotne z delovnega mesta, zato je velikokrat v precepu, ali na pogovoru sploh povedati, da je mamica, ali ne, pravi.

Člani zaposlitvenega kluba, ki še niso našli redne zaposlitve, bodo zdaj poiskali zaposlitvene mentorje, s katerimi se bodo srečevali enkrat ali dvakrat na mesec, in pot iskanja zaposlitve nadaljevali tudi z njihovo pomočjo, predvsem mrežo kontaktov in različnimi nasveti, hkrati pa je pomoč mentorjev tudi motivacija, da mladi iskalci dela ostanejo tudi aktivni iskalci dela.