Festival močno presega mestne razsežnosti

Ena od ugotovitev, s katero so se vsi strinjali, je bila, da festival močno presega mestne razsežnosti, je povedal mariborski župan. Po ministrovih besedah sta se z županom "v zavedanju, kaj pomeni Lent za Severovzhodno Slovenijo in celotno državo s kakovostnimi in raznolikimi vsebinami, dogovorila, da bosta ministrstvo in občina zagotovila sredstva na vsaj načrtovani ravni".

Dogovor je partnerski, kar pomeni, "da bo vsaj toliko, kot bo za festival namenila država, morala prispevati tudi mariborska občina", je po skupni preučitvi finančne konstrukcije projekta poudaril Grilc. Dodal je, da je ena izmed večjih težav upad sponzorskih sredstev.

Z delom bodo začeli danes

Minister je zagotovil, da bodo strokovne službe ministrstva že danes začele z delom, približno tri tedne pa potrebujejo za pripravo vladnega gradiva. Kot je še dejal, se v vsebinski program na ministrstvu ne bodo vmešavali, bodo pa podprli predvsem programe, ki so v javnem interesu.

Župan rešitev za prihodnost Lenta vidi tudi v celostni infrastrukturni pripravi, s čimer bi zmanjšali vsakoletne stroške, ki nastajajo ob organizaciji festivala. Tako bodo letos ob lutkovnem gledališču postavili pokriti amfiteater, ki bo služil kot festivalsko prizorišče, je napovedal.

Direktor Narodnega doma optimističen

Direktor Narodnega doma Maribor, ki pripravlja festival, je s sestanka odšel optimističen, vesel je tudi, da so končno vzpostavili dialog s svojim ustanoviteljem - občino. "Nismo takoj pričakovali sredstev, pač pa jamstvo, da se lahko lotimo projekta," je pojasnil Rukavina.

Leta 2012 je festival stal 1,75 milijona evrov, lani 1,45, "letos pa pod 1,25 milijona ne moremo iti", je poudaril. Ob tem je dodal, da je 60 odstotkov sredstev sponzorskih. Z ukinjanjem prizorišč in osiromašenjem programa bi se festival "sesul kot hiša iz kart", saj obiskovalci ne bi želeli zanj plačati vstopnine, je menil.

Povedal je še, da je težka situacija povezala Mariborčane. Po njegovem mnenju se zavedajo, da je festival ena redkih stvari, po katerih je Maribor "prepoznaven v pozitivni konotaciji".