Kar 628 dni po zadnjem nastopu na olimpijskih igrah in slovesu od plavanja se je v bazene vrnil legendarni Michael Phelps, na 100 m delfin trikratni olimpijski prvak in še vedno tudi aktualni svetovni rekorder. Finalni dosežek 52,13 sekunde je bil premalo za zmago, saj ga je za dve desetinki ugnal največji ameriški tekmec Lochte. Ta je z 51,93 sekunde zabeležil tudi drugi najboljši letošnji izid na svetu. V petek Phelpsa, ki si je z dosežkom na 100 m delfin že zagotovil pravico nastopa na ameriškem državnem prvenstvu in kvalifikacijah za SP 2015, čaka še tekma na 50 m prosto.

"Tukaj sem dosegel, kar sem si želel," je po tekmi dejal nosilec 22 medalj z olimpijskih iger in razložil, da je bil cilj izid okrog 52 sekund. "Bolj pomembno je, da se na tekmah res zabavam, da uživam. Samo plavanje seveda še ni optimalno, sam zavesljaj še ni popolnoma pravi, obrat je bil eden najslabših v karieri." Kljub dobremu dosežku pa Phelps načrtov o vrnitvi na olimpijske igre v Rio de Janeiru tudi tokrat še ni potrdil: "To je le ena tekma. Pot je dolga in moral se bom odločiti. Zaenkrat v plavanju le uživam."

Phelpsova vrnitev razveselila tudi Lochteja

Tekma je imela za Phelpsa in Lochteja seveda dodaten tekmovalni naboj. "Če ne bi ob meni plaval Phelps, tudi sam ne bi dosegel tega izida. Res sem vesel, da se je vrnil," je priznal Lochte.

Na 100 m prosto je Phelps načrtovani nastop v zadnjem trenutku odpovedal, tekmo pa je dobil olimpijski prvak Američan Adrian Nathan, ki je z dosežkom 48,23 sekunde potrdil zelo dobro formo. Lochte je v tej disciplini zasedel četrto mesto. Prepričljiva je bila tudi svetovna prvakinja na 400 m prosto Američanka Katie Ladecky z odličnim dosežkom 4:03:84.

Soliden rezultat Isakovićeve

Na tekmi v predmestju Phoenixa sta nastopili tudi dve slovenski plavalki. Boljša je bila Sara Isaković, ki se tako kot Phelps vrača po igrah v Londonu in s 57,55 sekunde dosegla zelo soliden izid na 100 m prosto ter bila 25., še višje se je z 1:02,23 zavihtela na 100 m delfin. Njena nekdanja reprezentančna kolegica Urša Bežan, skupaj sta ob Anji Klinar in Mojci Sagmeister Sloveniji na evropskem prvenstvu v Debrecenu 2012 priborili tudi štafetno medaljo na 4 x 200 m prosto, ki se vrača po zdravstvenih težavah, pa je bila 54. na 100 m prosto in 27. na 400 m prosto.