Medtem ko ima Ljubljana moderno športno dvorano in stadion, nima objektoma primernih športnih dogodkov. Vrhunskih spektaklov štirje najbolj izpostavljeni ljubljanski klubi ne morejo več ponuditi. Nekoč so bile rokometašice Krima evropske prvakinje, nogometaši so bili najboljši v državi in cenjeni tudi v nekdanji Jugoslaviji, košarkarji Olimpije so osvojili evropski pokal in se uvrstili med najboljše štiri ekipe v Evropi, hokejisti pa so še pred nekaj leti igrali v finalu lige EBEL in bili nepozabne bitke z Jesenicami v državnem prvenstvu. Ko danes športni navdušenec pogleda na štiri športne kolektive, se lahko le zjoka. Vsi štirje životarijo, utapljajo se v dolgovih, športni rezultati pa so daleč od nekdanje slave.

Predsednik kluba največji upnik

Dotaknimo se najprej nogometnega kluba, ki nima niti svojega doma. Povsem zgrešena športna politika je Olimpijo pripeljala v drugo polovico lestvice državnega prvenstva. V prihodnji sezoni prvič, odkar so člani prve slovenske lige, Ljubljančani ne bodo igrali v evropskih pokalih. Vodstvo kluba trenerje in športne direktorje zamenjuje kot po tekočem traku, dolgoročne vizije pa nima. Razen do včeraj predstavnika za stike z mediji, od danes pa direktorja Tineta Zupana klub nima operativca, ki bi bil vsakodnevno vpet v delo z ekipo in trenerskim štabom. Nesporni vladar kluba je predsednik Izet Rastoder, ki se ga oprijema priponka samodržec. Odstavil je številne trenerje in športne direktorje (nazadnje po le nekaj mesecih dela Saša Udoviča). Očitajo mu, da se vmešava v športni del, o katerem ne ve veliko. Navijači so ostro nastrojeni proti Rastoderju. Na tekmah ga redno žalijo, na spletu pa se norčujejo iz njega. Po vsej verjetnosti bo po koncu sezone zmanjšal vložek, ki pa v veliki meri niti ni vložek, ampak posojilo. Glede na poslovno poročilo za leto 2012 je mogoče sklepati, da mu je Olimpija dolžna okoli 1,4 milijona evrov. Tako pridemo do paradoksa – predsednik kluba je njegov največji upnik. Za primerjavo: si predstavljate, kaj bi se zgodilo v Španiji, če bi bil predsednik Reala Floretino Perez obenem največji upnik madridskega kluba? Čeprav Rastoder ni lastnik Olimpije, lahko z njo počne, kar hoče. Navijači, ki zahtevajo njegov odhod, se bojijo, da bo nekoč zahteval poplačilo dolga, kar bi najverjetneje pomenilo propad kluba, ki je leta 2005 zrasel na ruševinah umrle, prve in prave Olimpije, kar sedanja ni. Svetla plat Rastoderjevega poslovanja je, da so igralci vsaj redno plačani.

Desetletje agonije

Še slabše stanje je pri košarkarjih Uniona Olimpije, ki že desetletje preživlja agonijo. Zlatim devetdesetim letom prejšnjega stoletja je sledil strm padec, dna pa po vsej verjetnosti vseeno še niso dosegli. Na športnem področju v tej sezoni izgubljajo proti amaterskim klubom, kar so v zadnjih letih v nekaterih obdobjih v resnici bili tudi zmaji, kajti ker niso dobivali plač, so igrali praktično zastonj. Na tem področju je stanje menda nekoliko boljše, a plače po trditvah igralcev še vedno zamujajo. Iz tega naslova je nastal precejšen dolg, tudi do države imajo še vedno visok neporavnan račun. Na zadnji (lanski) skupščini so obelodanili, da je imela Union Olimpija 31. julija 2013 1,693.532 evrov dolga do igralcev, trenerjev in dobaviteljev, 1,448.135 evrov pa kreditov, za katere pravijo, da jih redno odplačujejo. Zadnji poskus premika na bolje je ponudil Rašo Nesterović, ki je želel postati predsednik kluba, a je poskus že na začetku padel v vodo. Po eni različici zato, ker nekdanji košarkar ne bi imel dovolj izdelanega načrta dela, po drugi pa, ker da bi bili z njegovim prihodom ogroženi kakšni drugi interesi. Nesterović je v košarkarskih (pa tudi v kakšnih drugih) krogih precej bolj ugledna osebnost kot aktualni predsednik kluba Jani Möderndorfer. Delovanje člana politične stranke PS je nehigienično, ker je tudi visoki politični funkcionar. Lep primer, kako politika vpliva na klub, je bil viden po tem, ko sta Zoran Janković in Möderndorfer stopila na nasprotna politična bregova. Takrat se je Jankovićeva (sporna) vez s klubom pretrgala.

Beg pred upniki v Zagreb?

Prav nič bolje se ne godi hokejistom Telemacha Olimpije. V klubu mislijo, da so še edino profesionalno hokejsko moštvo v Sloveniji, realnost pa pravi, da so bližje amaterizmu kot profesionalizmu. Po sedmih letih nastopanja v EBEL je veliko vprašanje, ali bo Olimpija v prihodnji zimi še nastopala v najvišjem regionalnem tekmovanju. Klub ima težave z blokiranimi računi, ogromno so dolžni tudi davčni upravi. Pred meseci so v javnost poslali sporočilo, da je skupni dolg kluba 1,5 milijona evrov, kar glede na trenutno stanje vzbuja velik dvom o resničnosti podatka. Olimpija je ujetnica direktorja Matjaža Seklja, ki je na čelu kluba že dvajset let. Vmes je v sumljivih okoliščinah potopil do vratu zadolžen HK Olimpija in na pogorišču ustanovil nov pravni subjekt HDD Olimpija. Tudi Sekljevo drugo društvo je v hudi finančni zagati, zato Sekelj zdaj resno razmišlja o registraciji novega kluba v Zagrebu, s čimer bi se spet izognil poplačilu dolgov do številnih igralcev in trenerjev. Njegov namen je sporen, Olimpija pa bi s selitvijo na Hrvaško izgubila dušo in navijače. Sekelj ima tako načet ugled, da se ga sponzorji izogibajo. Decembra lani je Mitjo Mejača na predsedniškem stolčku zamenjala visoka predstavnica generalnega sponzorja Telemach Ditka Maučec. Od tedaj se poslovanje kluba ni izboljšalo, ker ima vse niti v svojih rokah Matjaž Sekelj.

Bojkotirajo trenerja

Hišica iz kart se sesuva tudi rokometnemu klubu Krim Mercator. Rokometašice pol leta niso dobile plače. Ker imajo premalo igralk, so morali celo odpovedati eno od tekem. Trener Tone Tiselj je izgubil ves ugled. Igralke ga bojkotirajo, saj nočejo trenirati z njim, starši igralk mu žvižgajo, sponzorji zahtevajo, naj zapusti klub, on pa se ne brani, da bi tudi v prihodnji sezoni ostal na položaju. Toda že tretjič bo trenerka Marta Bon. S tem, ko je vso kredibilnost izgubil Tiselj, je večni boter kluba Zoran Janković izgubil svojo najpomembnejšo figuro na šahovnici. Tiselj je bil od nekdaj njegov ljubljenec. Krim je Jankovićev otrok, ki pa ga očitno niti župan ne more več rešiti. Vprašanje je, ali je izgubil moč ali voljo. Bolj verjetno je, da moč. Po neuradnih podatkih ima klub vsaj okoli 800.000 evrov dolga. Pred kratkim je Bojana Petana na predsedniškem mestu zamenjal Goran Bojović, predsednik upravnega odbora Javne razsvetljave.