Družba Šumijev kvart, ki je lastnica še vedno nedokončanega projekta Center Šumi nasproti ljubljanske Drame, se o sodelovanju že dalj časa pogaja s potencialnim investitorjem iz tujine. Na kakšen način bi za zdaj javnosti še neznani vlagatelj sodeloval pri projektu, v Šumijevem kvartu ne morejo povedati, saj pogajanja še potekajo. Kdo je skrivnostni investitor, za zdaj ne želijo razkriti zaradi podpisanega dogovora o zaupnosti, so pa zatrdili, da gre za družbo s slovesom na področju nepremičninskih projektov v Evropi.

V Šumijevem kvartu, ki ga vodi Miha Gostiša, ocenjujejo, da bi bilo za dokončanje projekta po grobih ocenah treba vložiti med 45 in 50 milijonov evrov. Čeprav so na Mestni občini Ljubljana pred časom omenjali možnost ureditve začasnega parkirišča na zemljišču Šumija, pa v družbi zagotavljajo, da je šlo zgolj za pogovore »bolj informativne narave. Ker smo v fazi pogajanj z investitorjem, trenutno ne načrtujemo ureditve parkirišča.«

Ljubljanski svetniki bodo na majevski seji mestnega sveta odločali o dopolnjenemu osnutku sprememb zazidalnega načrta za območje Šumija, ki prinaša nekaj pomembnih sprememb. Med drugim investitorju dovoljuje, da zgradi manj kot štiri podzemne etaže za parkiranje, omogoča pa mu tudi opustitev uvozno-izvozne klančine, ki bi se navezovala na parkirno hišo pod Kongresnim trgom. To je po oceni družbe Šumijev kvart tudi ključna sprememba, saj bodo kletno in pritlično etažo tako lahko bolj smotrno izkoristili. V garažo s 350 parkirnimi mesti bo mogoče zapeljati na južni strani načrtovanega objekta v križišču Slovenske in Erjavčeve.

Dopolnjeni osnutek predlaga tudi dvofazno gradnjo, a v Šumijevem kvartu pravijo, da to ni bil poglavitni namen sprememb zazidalnega načrta, saj si Šumi želijo zgraditi v eni etapi. Vsekakor pa se jim možnost fazne gradnje zdi določena prednost v današnjih kriznih časih.

Družba Šumijev kvart je že pred časom pridobila gradbeno dovoljenje, ki je še danes veljavno, kar pomeni, da bi ob sklenitvi dogovora s tujim vlagateljem lahko kmalu začeli graditi. Spomnimo, potem ko je družba opustila idejo o gradnji kinodvoran v sklopu Šumija, je sklenila, da bo 6200 kvadratnih metrov komercialnih površin, ki se bodo raztezale v dveh nadstropjih, raje namenila trgovinam, restavracijam, kavarnam in drugim storitvenim dejavnostim. Del prostora v novi zgradbi bo namenjen pisarnam in poslovnim prostorom, preostanek pa 89 stanovanjem, ki bodo v šestih nadstropjih. Iz podatkov na spletni strani projekta je razvidno, da bodo na voljo tako garsonjere kot kar sedemsobna stanovanja. vbr