Po podatkih Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so bili od konca marca doslej v Sloveniji zabeleženi pomor čebel v Celju, Novi Gorici in Novem mestu ter največ od 16. do 21. aprila v Ivančni Gorici, pri čemer za slednje analize še potekajo.

Sistemskih pomorov, kot so se dogajali pred leti, v zadnjih letih ni bilo, je danes na novinarski konferenci v Naklem dejal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Kot kaže, pa bi lahko po neuradnih informacijah za nekatere zadnje pomore bila kriva tudi fitofarmacevtska sredstva, ki so prepovedana za uporabo pri nas, a v državo pridejo prek črnega trga.

"Država bo morala poostriti nadzor nad črnim trgom," je dejal Noč in izpostavil nizko ceno teh sredstev na črnem trgu in tudi legalno prodajo nekaterih teh sredstev v sosednjih državah.

Zavzel se je za to, da se primeri pomorov čebel raziščejo do konca in storilci kaznujejo ter javno objavijo. Meni, da bodo le tako lahko preprečili nadaljnje pomore.

Škoda zaradi zadnjih pomorov je ogromna in znaša več deset tisoč evrov, ocenjuje Noč, ki ob tem opozarja tudi na širšo škodo za naravo in ljudi. Noč je posebej opozoril na vrtičkarje, ki velikokrat pretirano in nepravilno uporabljajo fitofarmacevtska sredstva, zato po njegovem ni prav, da se vedno "slaba luč meče" na celotno kmetijstvo.

Po podatkih Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so sicer na splošno vzroki pomorov čebel različni. Lahko gre za nepravilno uporabo fitofarmacevtskih sredstev, nepravilno uporabo veterinarskih zdravil ali namerno poškodovanje čebel, so pojasnili za STA.