»Mislila sem, da sem kot druga dekleta, ki se oblečejo v princese in mislijo, da jim bodo drugi posvetili vso pozornost. Večina nas to preraste. Na fakulteti Vassar sem vedno sodelovala v različnih igrah, a se mi je igralski poklic zdel poln napuha. Poleg tega se mi je zdelo, da sem preveč grda, da bi bila igralka. Pa še očala sem nosila,« je poudarila v svojem govoru ob prejetju častnega doktorata.

Igralki je častni doktorat na univerzi Indiana podelil predsednik Michael McRobbie, za njen »neverjeten talent, visoko mesto v umetnosti in vlogo, ki jo igra kot vplivna predstavnica žensk«.

Med svojim govorom Meryl ni pozabila na bodoče igralce. »Mladim ženskam lahko rečem, naj jih ne skrbi preveč njihova teža. Dekleta se preveč ukvarjajo s tem, čeprav je v življenju mnogo drugih, boljših stvari. Za mlade moške – in ženske tudi – pa, kar menite, da je vaša čudaška poteza, je v resnici vaša prednost. Včasih sem sovražila svoj nos. Danes se mi zdi v redu,« je pojasnila.

64-letnica se je sprijaznila s staranjem in pravi, da ji je všeč zrelost, ki je prišla s časom. »Ko sem bila stara 40, so mi v samo enem poletju ponudili tri vloge čarovnic. Pomislila sem, da sem stara 40 in da je to to. Da igram pri 64. letih je posledica tega, ker sem imela nekaj uspešnic tudi kasneje v življenju. Ko ugotoviš, da v določenih filmih več ne moreš igrati, gledalci niso več tako pozorni na tvoja leta. Bolj te sprejemajo in postanejo bolj srečni,« je še dodala.