Slovenija dobiva vse več vinskih festivalov. Ljubljanski festival ni več samo enkrat na leto, ampak večkrat in ob različnih priložnostih. Za petkov festival oranžnih vin v Izoli je takšno zanimanje, da organizatorji ne vedo, kam bodo z vso žejno publiko. Podobno je bilo s festivalom ekoloških vin na Ljubljanskem gradu, ko je premajhna dvorana pokala po šivih. Vino je moderno in če priredimo Edvarda Kardelja: tega ne more Slovencem vzeti ne država (s svojim morbidnimi represivnimi zakoni), ne Bog. Tega dejstva se zavedajo tudi organizatorji festivala Wine Jam, ki so svoj načrt predstavili na slikoviti terasi design hotela Vander, nad staro Ljubljano.

Takole bo šlo: 9. maja bomo imeli v Križankah mednarodni vinski dogodek z vrhunsko glasbeno podlago. Križanke se kanijo preleviti v vinsko vas s 100 mednarodnimi vrhunskimi vinarji, v ozadju okušanja vin bo dogodek postregel tudi z jazz-funkom, ki bo barvna kulisa vinarjem. Zapeli in zaigrali bodo Janez Bončina Benč, Mike Sponza, Uroš Perić, Nina Strnad in kitarist Primož Grašič s svojim kvartetom, pa še nekaj presenečenj naj bi se pripetilo na odru.

In kaj pravijo organizatorji? Sabina Čakš iz društva Presežek je prepričana, da bodo vinarji v Križankah udeležence popeljali skozi vinsko pravljico, glasbena kulisa pa bo ponudila še bolj celovito izkušnjo. Boštjan Protner iz Hiše Joannes Protner je dodal: »Sodelovanje na dogodku Wine Jam vidim kot priložnost, da se približamo tudi drugi publiki, ki nas še ne pozna in želi kakovostno vino.« Janeza Bončino Benča veseli, da je končno enkrat povezava med glasbo in vinom vsebinsko postavljena v drugačen vrstni red, saj bo glasba na dogodku zgolj spremljala vino in bo barvna kulisa vinarjem.

Dogodek bo imel tudi nekaj dobrodelnih podtonov; od vstopnic (20 ali 25 evrov) bodo del zbranega denarja podarili za malice učencem in dijakom. Pri pitju vina pa bodo opozarjali, da je treba piti odgovorno. In še za tiste, ki vino vidite zgolj kot spremljavo hrani, svojo udeležbo pri projektu sta že potrdili gostilna Skaručna in tapas bar Tabar, bojda nista edina.