Dela zahtevnejša zaradi žledoloma

Vožnja proti vrhu je tako videti kot dirka po ogromni bob stezi in nič čudnega, če se je še pred odprtjem, ko so se cestarji še vedno prebijali proti vrhu, na ogled odpravilo precej »firbcev«, ki so cestarjem povzročali nemalo težav, pa tudi nekaj smeha, sploh, če se je pred desetmetrskim kupom sega sredi ceste ustavil belgijski turist s prikolico v kratkih rokavih... »Priznam, tudi sam sem šel gor zato, da bi videl, kako se je voziti med snežno ograjo. Letos sem seveda prvič, sicer pa sem bil na Vršiču s kolesom že večkrat. A sem kar malo razočaran, lani je bilo snega po mojem več, tako da ni takih hudih zametov,« je na vrhu prelaza povedal kolesar z Jesenic Goran Đukič.

»Čistimo že 14 dni, snega pa je bilo letos toliko kot malokdaj prej. Ogromno dela pa smo imeli tudi z odstranjevanjem dreves in vej, ki so na zasneženo cesto padla med žledolomom, potem pa je na vse skupaj zapadel še nov sneg. Delo poteka tako, da gre naprej eden od rezkarjev, ki se prebija, ostala dva za njim pa čistita do kopnega, če je to mogoče. Vmes se ustavljamo in odstranjujemo vejevje,« je razložil vodja vzdrževanja pri GGD Vido Jagodic.

Delo na Vršiču je zahtevno in tja pošljejo le najbolj izkušene. »Na 24. serpentini pa smo imeli rekordno količino snega. Tam moramo rezkar spraviti na vrh in začeti frezati od zgoraj proti dnu, da pridemo do ceste. Sneg se odmeče daleč proč, zato morda danes ni videti, da ga je bilo res tako veliko,« je pojasnil Jagodic. V takih primerih se niti pod razno ne vidi, kje cesta sploh poteka in tu izkušnje prejšnjih let pridejo še kako prav. Orientirajo se tudi po drevesih.

Zimska oprema verjetno ne bo potrebna

Na primorski strani so se do vrha Vršiča prebili že nekaj dni pred Gorenjci, ki so včeraj cesto še dodatno čistili in širili, tako da bo po zagotovilih Jagodica danes normalno prevozna in odprta za ves promet. Zimska oprema ne bo potrebna, razen če se temperature ne bodo spustile tako močno, da bi začelo zmrzovati, kar pa v prihodnjih dneh le ne gre pričakovati.