Čezmejno pohodništvo poteka od ledenika ob vznožju Velikega Kleka (Grosslocknerja) z mogočnimi 3798 metri višine do Jadranskega morja v Miljah (Muggia). Pot je dolga 590 kilometrov, razdeljena na 43 dnevnih etap, dolgih po 15 do 20 kilometrov. »V Slovenijo vstopi pri Jepci, sedlu na slovensko-avstrijski meji, in se prek Kranjske Gore ter Tamarja in prek Vršiča spusti do izvira Soče. Nato se nadaljuje po soški poti do Bovca, Kobarida, Drežnice in Tolmina ter prek nekdanjega prehoda Solarje v Furlanijo. Pri vasici breg pri Golem Brdu znova zavije v slovenski del Brd, nato pa prek Dobrovega v italijanski Krmin in naprej po italijanskem delu Krasa čez slovenski hrib Kokoš v Lipico. Od tod se spusti proti Miljam in Trstu. V Sloveniji poteka skupno 145 kilometrov poti v sedmih etapah,« je povedal Marko Lenarčič, direktor gospodarskega interesnega združenja Pohodništvo in kolesarjenje, Spirit Slovenija. Dodal je še, da je ideja o poti nastala leta 2011, da povezuje tri narode, tri kulture, tri pokrajinske tipe in tri jezike ter da se Slovenija na evropskem in globalnem turističnem zemljevidu vse bolj uveljavlja kot destinacija zelenega, aktivnega in zdravega oddiha.

Snovalci poti pravijo, da bodo pohodniki, ki iščejo nekaj nepozabnega, to našli v treh deželah. Rajski razgledi bodo njihov nepozabni sopotnik. Popotniki bodo lahko uživali v čudoviti igri narave v bližini bobnečih slapov, v redkem rastlinskem in živalskem svetu, ob čistih jezerih in žuborečih potokih.

Nedeljsko odprtje briškega dela poti se bo začelo ob 8. uri v Neblem pri igralnici Venko. Pohodniki bodo morali prehoditi 12 kilometrov med vinogradi, nasadi oljčnikov, češenj in breskev, s pogledom na številne briške cerkvice in gradove. Pet postaj bodo oplemenitili z briško kulinariko in nepogrešljivo rujno kapljico. Cilj brezplačnega pohoda bo pri spomeniku v Gonjačah, kjer bodo v okviru trijezičnega kulturnega programa s predstavniki treh dežel skupaj z briškim županom Francem Mužičem odprli prvo magično točko v Brdih.