Bo o kotizaciji odločalo sodišče?

Novomeška občina bi morala skupaj za sofinanciranje prvenstva plačati 600.000 evrov. Prvi obrok je poravnala julija 2011, ko je družbi EP 2013 plačala 150.000 evrov, a je kot gostiteljica odstopila, zato vloženi denar zahteva nazaj. Kot zagotavljajo na občini, je župan Alojzij Muhič že dobil zagotovilo vodilnih na Košarkarski zvezi Slovenije, da bo ta v mestni proračun vrnila okoli 95.000 evrov, za preostali del bodo obračunani stroški obiska novomeške delegacije v Litvi leta 2012; takrat je tja iz Dolenjske odpotovala štiričlanska delegacija.

A do danes zveza sredstev Novemu mestu ni povrnila. Še več, po besedah njenega odvetnika Mateja Erjavca so glede kotizacije najprej preučili možnosti izvensodne ureditve razmerij, saj, kot pravi, so bili razlogi, da Novega mesta ni bilo med gostitelji prvenstva, na strani občine. Ob tem poudarja, da med zvezo in novomeško občino do dogovora glede morebitnega plačila preostale, še neplačane kotizacije ni prišlo, še toliko manj pa v zvezi z morebitnim vračilom že plačanega dela. Zato preučujejo možnost, da bi zadevo prepustili sodišču.

Občinski milijoni na več strani

Ne le plačilo kotizacije, mestna občina je leta 2011 začela tudi priprave na gradnjo športne dvorane, ki je bila sicer sprva ocenjena na vratolomnih 21 milijonov, vendar so kasneje ocenjeno vrednost znižali na slabih 10 milijonov evrov. Za nakup in raziskave zemljišč, stroške natečaja, projekte in drugo so vložili skoraj 2,5 milijona evrov, na občini pa poudarjajo, da vloženi denar ni izgubljen: »Večnamenska dvorana Portoval je še vedno v načrtu razvojnih programov, njena gradnja pa bo, tako kot je to veljalo doslej, odvisna od razpoložljivih virov sofinanciranja.«

Ob tem se poraja vprašanje, ali ne bi občinskega denarja bolje porabili za projekte, ki že več let čakajo na uresničitev, denimo obnovo mestne tržnice in Narodnega doma, ali gradnjo neprofitnih stanovanj (zadnji razpis za njihovo oddajo so pripravili leta 2007).

Novomeška opozicija je na nogah in s prstom kaže na milijone, ki odtekajo iz mestnega proračuna, poleg kotizacije za evropsko prvenstvo na projekt Cerod 2; zaradi domnevnih nepravilnosti v tem javnem zavodu je bila sicer podana kazenska ovadba. Pod drobnogledom policije je tudi zloglasna najemna pogodba za novomeški RIC, njeno ničnost bo skušala občina doseči na sodišču, disciplinska odgovornost pripravljalcev je že zastarala. »V vseh primerih je moj podpis in absolutno se počutim objektivno odgovornega, subjektivno pa niti ne, ker to pripravljajo strokovne službe, ki so vedno utemeljevale, da so stvari popolnoma jasne in transparentne,« na očitke odgovarja novomeški župan.