Sodnici tako danes ni preostalo drugega, kot da dražbo razglasi za neuspešno. Ob tem je napovedala najverjetnejši sklic tretje dražbe, na kateri bi lahko objekt skušali prodati po polovični vrednosti prvotno ocenjene izklicne cene oziroma okoli 270.000 evrov.

S tem se je nadaljevala neuspešna serija poskusov unovčitve premoženja finančno obubožane mariborske nadškofije, ki so jih zahtevali upniki. Že 6. maja bodo znova skušali prodati v poslovne prostore predelana stanovanja na Barvarski ulici v Mariboru, tri dni pozneje pa se obeta prva javna dražba kakšne od slovenskih cerkva.

Mariborsko sodišče bo namreč na zahtevo gradbenega podjetja SCT v stečaju poslušalo poiskati kupca za nedokončani cerkveni objekt v Košakih pri Mariboru. Objekt je ocenjen na 1,676 milijona evrov, na voljo pa je vsem fizičnim ali pravnim osebam, ki morajo najmanj tri delovne dni pred dražbo vplačati varščino v višini desetih odstotkov ocenjene vrednosti. Dolg do propadlega gradbinca sicer znaša dobrih 665.000 evrov. Istega dne bo za 775.000 evrov potekala še druga dražba nekdanje orglarske delavnice v Hočah.

Nadškofija Maribor ima sicer dolgove tudi do drugih upnikov, predvsem bank, med katerimi sta vsaj na hipoteki za Studenice vpisani tudi banki BKS in Sparkasse, ki pa v boj za terjatve nista stopili tako odločno.

Oktobra lani se je po zaslugi italijanskega tednika L'Espresso v javnosti pojavilo ugibanje, da naj bi Vatikan preko svoje banke IOR mariborski nadškofiji pomagal s 40 milijoni evrov brezobrestnega posojila za pokrivanje dolga, ki je nastal ob finančnem zlomu družb Zvon ena in dva. Že naslednji dan so v Svetem sedežu takšne informacije odločno zanikali.

Prav tako ni za zdaj očitno še nič od pomoči škofije Gradec-Seckau, ki je bila pripravljena z nakupom nepremičnin rešiti sosednjo mariborsko nadškofijo. Avstrijci so po poročanju medijev med drugim želeli z nakupom pred bankami upnicami rešiti sedež mariborske nadškofije, Alojzijevo cerkev in prostore teološke fakultete.

Na mariborskem sodišču se je septembra lani začel tudi sodni postopek, v katerem slovenska Raiffeisen banka, hčerinska družba avstrijske Raiffeisen Bank International, toži nadškofijo za 7,6 milijona evrov.