Slovenci se po začetnem spodrsljaju, ko so izgubili proti Japonski, vračajo v pričakovano in želeno smer dogodkov na prvenstvu v Aziji. V zelo pomembnem dvoboju za ohranitev možnosti za končno prvo ali drugo mesto so premagali vzhodne sosede z 2:0 in jim že zaprli vrata za preboj med elito, sami pa z novimi tremi točkami ostajajo v igri za eno od prvih dveh mest.

Selektor Matjaž Kopitar je pred tretjo tekmo, prvo, ki so jo Slovenci odigrali v zgodnjem terminu (12.30 po lokalnem času in 5.30 po srednjeevropskem) nekoliko spremenil postavo. V prvi napad je k Janu Muršaku in Alešu Mušiču poslal Žigo Panceta, Jan Urbas pa je tokrat zaigral skupaj z bratoma Rodman v drugem. Do spremembe je prišlo tudi v tretjem napadu, kjer je bil s Tomažem Razingarjem in Boštjanom Goličičem Anže Kuralt, Jaka Ankerst pa se je preselil v četrtega.

V prvi tretjini smo imeli dvakrat premoč

Tako kot proti Korejcem je tudi tokrat branil Luka Gračnar. V uvodni tretjini so imeli Slovenci premoč, dvakrat tudi igralca več na ledu, toda ob nevarnih poskusih predvsem Goličiča je bil zbran vratar Zoltan Hetenyi, ki ga pozneje niso premagali niti Blaž Gregorc, Urbas, Žiga Pavlin in Muršak.

Čeprav so bili Slovenci v prvih 20 minutah boljši in podjetnejši, priložnosti niso spremenili v gole. Vse pa se je spremenilo v drugem delu. Za preskok je poskrbel kapetan Tomaž Razingar; madžarski vratar je plošček le odbil, v nadaljevanju akcije ga je Pavlin z modre črte močno usmeril proti vratom, kjer je bil na pravem mestu Razingar. Spretno je podstavil palico, spremenil smer ploščku ter ukanil Hetenyija. Gol je dal krila Sloveniji, Mušič in Muršak sta bila nevarna tudi ob izključitvi na slovenski strani, ob že izenačenih močeh pa je v 26. minuti Slovenija podvojila vodstvo. Hiter protinapad je izpeljal Anže Kuralt ter ga tudi odlično končal, z leve strani je neubranljivo meril prav v stičišče prečke in vratnice.

Hetenyi imel 31 obramb

Razpoloženi Hetenyi (na koncu tekme je imel v statistiki toliko obramb kot Gračnar, 31) pa je skrbel, da Slovenci niso že v drugem delu dokončno določili tekme. Ubranil je poskuse Gregorca, Panceta, Mušiča in Goličiča, plošček po strelu Matica Podlipnika pa je zadržal na golovi črti. A tudi Madžari so imeli svoje priložnosti, Slovenci so si privoščili preveč izključitev, toda zanesljivi Gračnar je bil nerešljiva uganka za tokrat najnevarnejšega Madžara Daniela Kogerja in soigralce.

Zadnjo tretjino so Madžari začeli z dvema zaporednima »power-playema«, a ju niso izkoristili. Slovenci so se nekoliko pomaknili v obrambo, vseeno pa še prežali na priložnosti, ki pa jih Razingar in Miha Verlič nista izkoristila. Tudi Goličič, ki je bil tokrat zelo aktiven in nevaren pred Hetenyijem, je bil blizu gola, toda v 57. minuti je plošček zletel mimo vrat tekmecev.

Tudi brez vratarja jim ni uspelo

Ob koncu so Madžari skušali na vsak način priti do gola ali celo dveh, iz igre so potegnili tudi vratarja, a zaman. Slovenska obramba je bila trdna in je zanesljivo prišla do nove zmage brez prejetega gola in postavile dobre temelje za še preostali tekmi na SP.

Slovence v četrtek, znova v prvem terminu dneva, čaka obračun z Ukrajino, po dnevu premora pa nato v soboto še tradicionalni tekmeci Avstrijci.