Spor med Bikofejem in njegovimi sosedi se vleče že več let. A če se je v preteklosti končalo pri kakšnem obisku policije, šopu glob ali tik pred zdajci odpovedanem koncertu na terasi pred lokalom, so sosedje v samem srcu mesta zdaj dosegli svoje. Bikofe po novem ne sme prirejati koncertov, razen izjemoma, skrajšal se je obratovalni čas, že tako majhna terasa pa se je še nekoliko zmanjšala.

»Ta zgodba se je zares začela pred kakšnim letom, ko so nekateri sosedje sprožili podpisovanje peticije proti Bikofeju,« je pojasnil najemnik lokala Jure Črnič. Sledil je sestanek pri županu Zoranu Jankoviću, ki je kar osebno prevzel reševanje težav v Židovski ulici. »Na decembrskem sestanku nam je naročil, naj se do prihodnjič nekako dogovorimo, sicer bodo ukrepali na občini. Ker dogovora ni bilo, je napovedal, da bodo pač ustavili dogajanje na terasi.«

Bikofe je v treh letih organiziral več kot dvajset razstav, več kot 50 brezplačnih koncertov domačih in tujih izvajalcev, gostili so več kot sto uveljavljenih in mladih didžejev, poudarja ekipa. »Vsi dogodki so bili izpeljani s potrebnimi dovoljenji mestne občine in policije, brez zapletov so bile opravljene tudi meritve onesnaževanja s hrupom.« Približno 50 podpisov okoliških stanovalcev je kljub temu prevladalo. »Do prejšnjega tedna smo še imeli nekaj upanja, potem pa smo želeli na občini podaljšati dovoljenji za obratovalni čas in za teraso, kar so nam brez kakršne koli obrazložitve zavrnili,« še dodaja Črnič. Če želijo organizirati koncert, dovoljenja po novem preprosto ne dobijo.

»Že nekaj mesecev iščemo rešitev, ki bi omogočila sobivanje stanovalcev in lokala,« je situacijo včeraj komentiral Janković. »Razumem, da je to tudi prostor kulturnih prireditev, in to podpiram, a ne na račun stanovalcev.« Dodal je, da bodo na občini nekajkrat na leto vendarle dovolili prireditve na terasi, ne pa vsak večer, kot si to želijo lastniki oziroma najemniki. O primernosti tam organiziranih koncertov bo odslej predhodno odločal oddelek za kulturo.

V Bikofeju bodo sicer še naprej vztrajali pri iskanju rešitev – ne nazadnje jih opogumlja dejstvo, da jih podpirajo marsikateri sosed in tudi številni vidni ljubljanski kulturniki. Veliko podporo imajo tudi na družbenih omrežjih, kjer so se ob objavi obvestila o utišanju lokala vsuli očitki o tem, da, kot se je izrazil eden od podpornikov, mestna občina kljub drugačnim zagotovilom kulturi vztrajno kaže figo. V strategiji razvoja kulture v Ljubljani so namreč med ključnimi cilji navedeni izboljšana ponudba glasbenih dogodkov, oživljanje središča mesta z glasbeno ponudbo ter ne nazadnje boljše možnosti za ustvarjanje in boljši dostop glasbe širšemu občinstvu.