Pa smo se kar pošteno namučili, da smo našli eno od klopi, in bili veseli, da ta celo ni samevala. Zakaj je bilo to težko, nam brž razloži drug občan, ki je hitel mimo klopce, a ni kazalo, da bi sedel nanjo. »A klopce iščete? No, veliko jih tako ni. So se jih nekateri že lotili. Za eno vem, da so jo nepridipravi poškodovali in jo vrgli po bregu, kje so druge, ne vem. Kot tudi ne, koliko jih je sploh bilo,« nam razloži.

Donacija stranke občini

Morda postavitev klopi z oznako stranke SDS nekatere občane niti ne bi tako zelo motila, če tudi župan Tomaž Rožen ne bi bil predstavnik prav te stranke. In so nekateri že kar namigovali na korupcijo, češ, kdo ve, kakšni posli so v ozadju. Da tudi klopi niso ravno poceni, da bi jih nekdo kar tako podaril.

A kot nam je zatrdil prvi mož ravenske občine, ki brez zadržkov prizna, da se namerava za županski stolček na letošnjih lokalnih volitvah vnovič potegovati, je šlo res za donacijo in čisto nič drugega. »S tem ni nič narobe. Občina je s stranko SDS na Koroškem sklenila donatorsko pogodbo, po kateri je stranka občini klopi podarila. Mislim, da je bila vrednost treh klopi okoli 900 evrov, SDS pa nam jih je podarila v trajno last. Zavezali pa smo se, da jih bomo ustrezno označili. Da se ve, kdo jih je doniral,« je povedal Rožen. In priznal, da so se nanje, morda tudi zato, spravili vandali. »Eno naj bi vrgli po bregu, za eno vem, da so jo prebarvali z rdečo barvo,« je še razložil. So pa ob tem dobili nekaj dela tudi delavci javnega podjetja Komunala Log, ki so klopi postavili, zmontirali in najbrž za to tudi izstavili račun.

Pa vendar se poraja dvom, ali ni takšna donacija vsaj moralno sporna. »Sporno je lahko, če katera koli stranka zahteva od občine, da zanjo izvaja neko promocijo, kot tudi, če je na donacijo vezana kakšna zahteva. Donacija ni nič drugega kot darilo, ki nima obveznosti. Ne nazadnje pa je takšna poteza lahko sporna z vidika nevtralnosti občine, ki mora biti enakopravna do vseh političnih strank kot tudi občanov,« meni o takšni potezi pravnik in nekdanji notranji minister dr. Rado Bohinc, ki smo ga vprašali za mnenje. Da načeloma z donacijami strank ni nič narobe, meni tudi Matjaž Han, vodja poslanske skupine stranke SD. »Tudi naša stranka je že velikokrat kaj donirala, tudi denar smo že podarili kakšnemu društvu, a v zameno nismo pričakovali nobene usluge, še najmanj pa reklamiranje,« pravi Han.

Gombočeva še aktivna

Se pa nekateri na Koroškem te dni spotikajo tudi ob novoustanovljeno območno združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Omenjena civilna družba stranke SDS je namreč v začetku meseca ustanovila dve novi območni združenji VSO, in sicer regijski odbor Prevalje, Mežica in Črna na Koroškem, katerega predsednik je postal Stašo Lodrant, ter regijski odbor Slovenj Gradec in Mislinja, katerega predsednik je postal Peter Uranc. Ta je sicer zet Bogdana Gabrovca, bolj znanega kot podpredsednika Olimpijskega komiteja, ki naj bi bil tudi resen kandidat za naslednika Janeza Kocjančiča, manj znano pa je, da je bil tudi sam nekoč član stranke SDS. Na prireditvi, na kateri so predstavili tudi zbornika Bela knjiga slovenske osamosvojitve in Vojna za Slovenijo, pa je bila opažena tudi nekdanja poslanka Alenka Koren Gomboc.