Junaki osemurnega dobrodelnega teka, ki je zaznamoval minulo praznično soboto, so bili prav vsi udeleženci. Pod prireditev, ki je zaradi načina tekmovanja svojevrsten izziv in užitek, se je v soorganizaciji z društvom Timing Ljubljana že šesto leto zapored podpisal nekdanji smučarski šampion Jure Košir.

Dogodka se je letos udeležilo rekordno število tekmovalcev – več kot 650, kar je bilo zaradi velikonočnih praznikov in ne najbolj obetavne vremenske napovedi kar malce presenetljivo. Udeleženci so od starta ob 9. uri in zaključka ob 17. uri skupno pretekli več kot 13.000 kilometrov. Zdržalo je tudi vreme, nekaj dežnih kapelj je bilo dobrodošla osvežitev zagrizenih tekačev, pa tudi nasploh so bile razmere za tek odlične.

Štel je vsak korak

Dolžino trase si je vsak tekmovalec določil sam, za skupni rezultat so lahko tekli tako posamezniki kakor ekipe. Posebnost in eden največjih čarov Formaratona je, da se ga je možno udeležiti ob poljubnem času v razpisanem terminu, tekači lahko vmes počivajo, odidejo domov na kosilo ali si prigrizek omislijo kar na prizorišču. Mnogo tekaških ekip si v okolici startno-ciljnega prostora uredi svoje okrepčevalne postaje, kjer njihovi družinski člani, prijatelji in sotekači spodbujajo ostale. Prireditev je zato izrazito sproščena in zabavna.

Z več kot stotimi pretečenimi kilometri v osmih urah se je izkazal Lojze Primožič: »Občutki so odlični, predvsem zato, ker gre za prireditev za dober namen. Mi, ki lahko tečemo, se lahko še malo bolj potrudimo za tiste, ki tega ne morejo. Resnih težav na progi nisem imel, čeprav je bilo vmes med posameznimi teki tudi malce težko. Sicer je proga Formaratona zelo težka, precej je tudi gneče.«

Tako kot minula leta se je tudi letošnjega Formaratona udeležilo kar nekaj znanih imen, predvsem nekdanjih vrhunskih športnikov in estradnikov, več o samem vzdušju prireditve pa priča fotogalerija.