Ameriška protidopinška agencija (Usada) je danes izrekla visoke kazni trem strokovnjakom, ki so v času Armstrongove vladavine delovali v njegovi ekipi. Nekdanji vodja ekipe US Postal in kasneje Discovery Channel Johan Bruyneel je zaradi vpletenosti v zlorabo dopinga kaznovan z 10-letno prepovedjo delovanja v kolesarstvu, malo nižji kazni pa sta doleteli zdravnika omenjene ekipe Pedra Celayo in trenerja Joseja »Pepeja« Martija, ki sta suspendirana iz kolesarstva za 8 let.

»Po preučitvi dokazov je jasno, da je g. Bruyneel predstavljal sam vrh zarote, da se v ekipah US Postal in Discovery Channel poslužijo zlorabe dopinga, v kar je bilo v več letih udeleženih veliko kolesarjev. Podobno velja za dr. Celayo in g. Martija, ki sta sodelovala pri tem početju oziroma sta vsaj dovolila, da sta uporabljena kot instrumenta v tej zaroti,« piše v sporočilu Usade.

Dva druga zdravnika, ki sta delovala v ekipah US Postal in Discovery Channel, Luis Garcia del Moral in Michele Ferrari, sta s strani Usade že leta 2012 dobila doživljenjsko prepoved delovanja v profesionalnem športu.

Šesterica kaznovana za grehe celotne dobe dopinga

Bruyneel je bil vodja ekipe pri vseh sedmih zmagoslavjih Armstronga na dirki po Franciji, kasneje pa je uspešno vodil tudi moštvi Astane in RadioShack, kjer je nato z odstopom končal svoje delo, ko je leta 2012 Usada v javnost poslala poročilo o Armstrongovi zlorabi dopinga in poleg Američana hudo obtožbe usmerila tudi na Bruyneela.

»Ne zanikam, da bi si želel, da bi bili določeni elementi v moji karieri drugačni, a tudi ne oporekam dejstvu, da je bil v tistem času doping del življenja v kolesarski karavani in tako je bilo kar precej časa. Sedaj je pač tako, da je manjšina uporabljena za grešnega kozla celotne takratne generacije. Očitno je, da je nekaj narobe s sistemom, ki omogoča, da je le šest posameznikov kaznovanih za grehe celotne dobe,« pa je danes kot odgovor na kazen Usade javnosti sporočil Bruyneel.