Štefani pečenka

Potrebujemo: 1 kg mlete govedine, 4 stare žemlje, 4 trdo kuhana jajca, 2 čebuli, 2 surovi jajci, 4 čajne žličke majarona, drobljeni timijan, sladko mleto papriko, nariban muškatni orešček, sesekljan šopek peteršilja, 2 jedilni žlici gorčice, 2 jedilni žlici paradižnikove mezge, 4 jedilne žlice mleka, pol litra mlačne vode, morsko sol in sveže zmlet poper.

Priprava: Žemlje skupaj z mlekom namočimo v mlačni vodi. Ko se dodobra namočijo, jih ožamemo in natrgamona kose. Čebulo drobno sesekljamo in primešamo mletemu mesu, dodamo pa še žemlje, jajce, majaron, timijan, muškatni orešček, peteršilj, gorčico in paradižnikovo mezgo. Dobro pregnetemo in medtem po okusu začinimo s soljo, poprom in papriko. Maso nekoliko sploščimo in razgrnemo ter po sredini nadevamo s trdo kuhanimi jajci. Po želji lahko vzdolž jajc dodamo še 2 ali 3 (odvisno od velikosti) ne predebele kisle kumare ter koščke kakršnega koli prekajenega mesa, ki je ostalo od praznikov. Zagrnemo in iz vsega skupaj oblikujemo štruco tako, da nadev ostane na sredini, ko štruco pozneje narežemo. Štruco položimo v pomaščen pekač ter porinemo v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 200 °C. Pečemo vsaj dobro uro, pri čemer po približno desetih minutah po pečenki polijemo 2,5 dl tople vode. Med pečenjem jo po možnosti prelivamo s sokom. Če se omaka izsuši, dolijemo še malo vroče vode. Pečeno vzamemo iz pečice in pustimo nekaj minut počivati, nato narežemo in razdelimo na segrete krožnike ter ponudimo skupaj s krompirjevim pirejem ali praženim krompirjem ter solato.