Čeprav še nikoli ni vozil tako dolge dirke v taki konkurenci, se je mladenič iz Podblice samozavestno in pogumno lotil že prve dirke iz niza treh velikih ardenskih hribovitih izzivov. Skočil je med deseterico ubežnikov. Njegov križev pot se je začel po 200 kilometrih, ko ni zmogel več slediti, 40 kilometrov pred ciljem pa je mimo švignila tudi glavnina z najboljšimi. »Čeprav večina ubežnikov, potem ko jih ujamejo, odstopi, se je meni zdelo pomembno končati. Kot naložba za prihodnost. Zadnjih štirideset kilometrov sem pošteno trpel. Šest ur in 40 minut dolga dirka je zame daleč največ doslej. Neizogibno je bilo, da omagam, saj s tako bazo treninga tako mlad še nimam energije za vseh 251 kilometrov. Sicer je bilo pravega bega tedaj že konec, saj sta dlje vztrajala le dva 'fenomena', a do zadnjega sem aktivno sodeloval z narekovanjem ritma. Nisem želel igrati klovna, da bi v zavetrju vzdržal pet ali deset kilometrov dlje,« je 19-letnik, ki bo kot edini Slovenec že v sredo iskal izkušnje na Valonski puščici, nizal izkušnje v zrelem razmišljanju. Ob tem se je spomnil tudi šampionske akcije z mladinskega svetovnega prvenstva 2012 na istem prizorišču, kopije sloga Philippa Gilberta (BMC). »Merjasec iz Ardenov« si je s pospeševanjem čez vzpetino Cauberg privozil še tretjo zmago na Amstel Goldu, vmes pa še mavrično majico.

Akcija Mohoriča in druščine ubežnikov čez 34 gričev je bila sicer vnaprej obsojena na neuspeh kljub debelim desetim minutam prednosti, vendar je imela vpliv na zaključek. To je najlepše opisal Borut Božič, ki je končal v isti skupinici (112. in 119. mesto), 13 minut za zmagovalcem. »Ubežniki z Mohoričem so naredili dirko zelo težko. Mnogo težjo, kot sem pričakoval. Mateju vsa čast, da je bil zraven. Tudi pri lovu smo trpeli, kar se je najbolje pokazalo v zaključku, ko so čez Cauberg kar kapljali v cilj z velikimi razlikami. Pričakoval sem, da bo pripeljala v cilj vsaj skupina dvajsetih kolesarjev,« je dirko, kopijo svetovnega 2012, videl Božič.

V Astani so ga posebej hvalili za vložen trud za pomoč Enricu Gasparottu (zmagovalec dirke iz leta 2012 je osvojil osmo mesto) in Vincenzu Nibaliju. »Športni direktor je imel pred dirko zamisel, da bi dirkal na rezultat, a smo se odločili, da bom pomagal. Prav smo se odločili. V takem selektivnem zaključku ne bi imel možnosti, tako pa sem naredil najbolje, kot sem lahko. Eden mora pač tudi to delati. Z vožnjami na vseh šestih spomladanskih klasikah sem zadovoljen, čeprav rezultat tega sicer ne kaže, saj je skromnejši, kot bi lahko bil,« je malce potožil Idrijec, edini Slovenec s točkami WT s klasik za 7. mesto na E3 Harelbeke. Čaka ga tritedenski premor. Na prvi naslednji etapni dirki po Romandiji je predviden nastop Janija Brajkoviča, Luka Mezgeca in Simona Špilaka, ki je kot 25. najvišje uvrščeni Slovenec na lestvici WT, tik za Gilbertom, vodi pa še naprej Arberto Contador.

Dirka Amstel Gold (251,8 km): 1. Gilbert (BMC) 6,25:57, 2. Vanendert (oba Bel, Lotto Belisol) + 0:05, 3. Gerrans (Avstral, Orica Greenedge) + 0:06, 112. Mohorič (Cannodale) + 13:15, 119. Božič (oba Slo, Astana) isti čas.