Vzhičena večtisočglava množica je nosila transparente z napisi »Hvala Slovenija«, »Ne bo sprave brez trave« in »Vsi totalitarizmi so totalitarni«. V odsotnosti Janeza Janše, ki je bil službeno zadržan zaradi nekih obveznosti na sodišču, je bil slavnostni govornik dr. Vinko Gorenak, nekdanji sekretar partijske celice, tudi sam žrtev preganjanja levega totalitarizma. V vznesenem govoru je orisal totalitarno golgoto, ki jo je prehodilo ameriško ljudstvo in ki je do danes pustila brazgotine na narodovem telesu. Tudi zato, ker se zanje doslej nihče med politiki ni iskreno opravičil in pokesal, ker so o trpljenju in krivicah molčali in ker niso našli poguma, da bi v Skalnem gorovju vklesali kakšen monumentalni spravni obelisk. Dr. Vinko je spomnil navzoče, kako je ameriška totalitarna oblast brez sodnih procesov ugonabljala divja indijanska plemena. Resda so ta mnoge prišleke skalpirala in se nasilno upirala parlamentarni demokraciji, a opravičila za divjaško početje enih in drugih ni.

Tudi zasužnjevanje, mučenje in pobijanje črncev je temačno obdobje v zgodovini te čudovite države z morjem, prerijami in gorami, a tudi kukluksklanovce, fante z belimi kapucami in gorečimi križi, je treba razumeti, saj so se ta črni zelo množili in ogrožali ta bele, v krščanstvo pa so vnašali poganske elemente. Tega se križem rok ni smelo več gledati. Potem pa je totalitarna oblast, v nasprotju s temeljno pravico do svobode govora in združevanja, začela preganjati klanovce. Nihče se jim za to do danes ni opravičil. S solzami v očeh je govorec omenil tragedijo ameriških Japoncev, ki so jih med drugo svetovno vojno, brez sojenja, zgolj na temelju poševnih oči in rumenkaste kože, v Kaliforniji stlačili v koncentracijska taborišča. Dobro, lahko bi našli besedico razumevanja za totalitarno oblast, saj pri Japoncih nikoli ne veš, kdaj se bodo iz pridnih delavcev prelevili v izdajalske samuraje, a vsaj spomenik žrtvam bi jim bil v tolažbo.

S kepo v grlu je dr. Vinko spregovoril tudi o temačnem McCarthyjevem obdobju, ko so v petdesetih letih na montiranih procesih na tisoče Američanov obtožili komunajzarstva, jih vrgli iz služb, oropali normalnega življenja, pognali v smrt. Je pa tudi res, da je boljševizem takrat trkal na ameriške duri in mnogi mladi fantje iz vrst politike, FBI in Cie so bili prestrašeni in zavedeni, saj so jim rekli, da bodo namesto hamburgerjev morali jesti piroške in boršč, če ne ustavijo rdeče golazni. Oboji so ga malce lomili, tako kot beli in rdeči v neki drugi državi. Zato so potrebne takšne spravne table. Da je tabla dosegla namen, pričajo posnetki rajanja po spravnem govoru. Črni in beli, rdeči in tisti v kapucah, milijarderji in protestniki z Wall Streeta, republikanci in demokrati, so objeti peli »Za prijatelje si je treba čas vzet'«, džojnti so krožili od ust do ust. Slavja ni skazil niti telegram zunanjega ministra ZDA Mussomelija, v katerem ostro protestira zaradi table, ki da je grob poseg v ameriško notranjo politiko. Enim pač ni pomoči; so za spravo samo na besedah, na tablah, v srcu pa ne.