Slovenija se je po nepričakovanem porazu v uvodnem krogu prvenstva proti Japonski znašla v položaju, ko si napak ne sme več privoščiti. Pred njo pa je bila nova zahtevna naloga, domačini so bili s podobnim slogom igre kot njihovi azijski sosedje v uvodnem nastopu po slabem začetku blizu preobratu proti Madžarski, a na koncu vendarle izgubili. Danes je moštvo Matjaža Kopitarja sicer potrebovalo več kot eno tretjino za prvi gol, a so Slovenci nato zanesljivo zmagali in dobili prve točke na tem SP.

Tako kot proti Japonski Slovenija ni izkoristila začetne terenske premoči. Slovenci so sicer imeli več priložnosti pred vratarjem Hoseungom Songom kot domačini pred Luko Gračnarjem, ki je tokrat na slovenski strani dobil prednost pred Andrejem Hočevarjem. A pritisk obveznega uspeha je Slovencem tudi zavezal roke, delali so napake, kar so hitro Korejci izkoriščali za protinapade. Vseeno pa bi lahko Žiga Pance in Andrej Tavželj precej zgodaj poskrbela za prednost, najlepšo priložnost pa je imel Jan Muršak v 17. minuti, ko je bil povsem sam pred golom, a je plošček skočil prek njegove palice. Že pred tem pa so imeli veliko prednost domači, saj so ob nenavadno strogem kriteriju Slovenci imeli tri zaporedne izključitve in minuto ter 45 sekund dva igralca manj na ledu. Vse pa so zdržali, Gračnar se je izkazal ob napadih Korejcev in Kanadčanov s korejskimi potnimi listi, tretjina pa se je končala neodločeno.

Olajšanje v drugi tretjini

Nadaljevanje pa je nato le prineslo tudi olajšanje za slovenske hokejiste v obliki zadetkov. Že začetna številčna prednost v 26. minuti je obrodila sadove, ko je Urbas meril zelo natančno in močno, tako da je bil domači vratar brez moči. In še preden so si Korejci opomogli, so dobili še en gol, saj je četrti slovenski napad izpeljal učinkovito akcijo, po podaji Roka Lebra pa je bil natančen Miha Verlič za prvi reprezentančni gol. Trdnejše vodstvo je nato pomagalo Sloveniji preživeti tudi novo prednost dveh igralcev njihovih tekmecev, ki pa v minuti in 15 sekundah niso znali premagati Gračnarja. Prednost pa bi se lahko do konca 40. minute tudi še povečala, a sta ploščka po strelih Tomaža Razingarja in Blaža Gregorca končala v vratnici.

Mušič in Urbas potrdila zmago

A nalet iz druge tretjine, v kateri so vendarle upravičili status favoritov, so Slovenci potegnili še v tretjo. Že takoj na začetku je namreč Aleš Mušič pospravil odbitek po svojem prvem strelu mimo vratarja v gol, lepi priložnosti pa sta nato zamudila še Pance, ki je zgrešil skoraj prazen gol, ter Urbas. A domači kljub še nekaj priložnostim z igralcem več niso mogli priti niti do častnega zadetka, saj se je v vratih izkazal Gračnar, na koncu pa je zmago Slovenije potrdil Urbas, ki je na prazna vrata poslal plošček iz svoje obrambne tretjine za končnih 4:0.

V torek bo na SP dan premora, v sredo pa bo na sporedu 3. krog. Za ljubitelje hokeja v Sloveniji že zelo zgodaj, saj bodo Slovenci igrali prvo tekmo dneva ob 5.30, njihovi tekmeci pa bodo Madžari.

V preostalih dvobojih drugega kroga je Avstrija premagala Japonsko s 4:1 (0:1, 1:0, 3:0), Ukrajina pa Madžarsko s 3:0 (1:0, 2:0, 0:0).

SP divizije I, 2. krog:

Slovenija - Južna Koreja 4:0 (0:0, 2:0, 2:0) 

Urbas 26.,60., Verlič 27., Mušič 41.

 

Prva tretjina: 

 

Selektor slovenske hokejske reprezentance Matjaž Kopitar s predstavo svojih varovancev v uvodnih minutah ni mogel biti zadovoljen. Slovenski hokejisti so imeli pobudo in so nadzorovali potek srečanja, vendar v napadu niso uspeli resneje zapretiti. Vroče v slovenski obrambni tretjini je bilo po polovici prve tretjine. Zaradi napačne menjave in nevarne igre so si izključitev prislužili kar trije risi, a je obramba vzdržala, vratar Luka Gračnar pa je svojo mrežo uspel ohraniti nedotaknjeno.

V popolni postavi so Slovenci znova prevzeli pobudo. V 17. minuti je po podaji Aleša Mušiča priložnost za zadetek imel Jan Muršak, a mu je plošček odskočil in priložnost za vodstvo je splavala po vodi. Le deset sekund pred koncem bi do zadetka kaj kmalu prišli domači hokejisti, z odličnim posredovanjem pa se je izkazal Gračnar. Prva tretjina, ki so jo slovenski hokejisti odigrali pod svojimi zmožnostmi, se je tako končala brez zadetkov. Razmerje v strelih 9:9!

Druga tretjina: 

Po vnovičnem bledem uvodu je v nadaljevanju Slovenija le uspela zadeti. Potem ko so risi pletli mrežo okoli korejskih vrat, je proti vratom ustrelil Jan Urbas in plošček poslal v zgornji vratarjev kot. Slovenija se je po doseženem zadetku očitno otresla pritiska, saj le bilo čez nekaj trenutkov že 2:0. Tokrat se je izkazal četrti napad, potem ko je po podaji Anžeta Kuralta in Roka Leberja gol dosegel Miha Verlič. 

Priložnost za znižanje izida so sodniki domačinom ponudili že minuto kasneje, ko so izkjučili tako Marcela Rodmana kot Mitjo Robarja, vendar Korejci številčne premoči niso unovčili. Kaj kmalu bi lahko v korejski mreži plošček končal še v tretje, vendar je zadetek Tomažu Razingarju preprečila vratnica. Čeprav je bilo razmerje v strelih po dveh tretjinah 23:23, so bili Slovenci boljši nasprotnik in so na zadnji odmor odšli z zasluženo prednostjo dveh golov.

Tretja tretjina:

Da bo Slovenija konec tekme pričakala bolj sproščeno, je že po vsega 39 sekundah igre v zadnji tretjini z zadetkom poskrbel Aleš Mušič. Kapetan ljubljanske Olimpije je bil najhitreje pri ploščku, z njim pridrsal do vratarja in z neposredne bližine zadel za 3:0. Med strelce bi se lahko vpisal tudi Žiga Pance, vendar je bil nenatančen in zgrešil prazna vrata.

Končni izid je z drugim zadetkom na srečanju postavil Jan Urbas, ki je gol dosegel, potem ko so Korejci na klop umaknili svojega vratarja. Slovenija je po porazu proti Japoncem tako le dosegla svojo prvo zmago na prvenstvu in na lestvici s tremi osvojenimi točkami sedaj zaseda tretje mesto.