Slovenski zvezdnik Anže Kopitar je bil podajalec pri prvem zadetku, dosegel ga je Jake Muzzin v drugi minuti tekme. Na 2:0 so Kings povedli še v prvi tretjini, a se je nato ustavilo. Mike Brown je prvi ugnal vratarja kraljev Jonathana Quicka, sledili pa so še zadetki Raffija Torresa in Justina Brauna v drugi tretjini, piko na i visoki zmagi pa so postavili Patrick Marleau, Joe Pavelski, Logan Couture in Joe Thornton v vsega desetih minutah zadnjega dela. San Jose je tako dosegel klubski rekord v končnicah, saj je na prvih dveh tekmah dosegel že 13 golov, lani pa v sedmih tekmah prvega kroga le deset.

»Ne bi rekel, da je to nekaj novega. Saj smo že lani bili v podobnem položaju. Dvakrat smo prišli sem in nismo dobili tistega, kar smo želeli. Zdaj gremo v svojo dvorano in bomo tam poskrbeli za red,« je bil kljub visokemu porazu optimističen kapetan gostov Dustin Brown.

Montreal za nadaljevanje v drugem krogu potrebuje le še eno zmago. Tampo so tokrat Kanadčani premagali s 3:2, potem ko je Rene Bourque zadel že v 11. sekundi tekme, pa so se morali vseeno precej potruditi za nov uspeh, zagotovil ga je šele Tomaš Plekanec z golom v zadnji tretjini, vratar Carey Price pa je imel nekaj ključnih obramb ob koncu.

Bolj izenačeno je bilo na preostalih dvobojih vzhodne konference. Philadelphia je v dvoboju z New York Rangers tokrat zmagala s 4:2, izid v zmagah je 1:1, junak dvoboja je bil drugi vratar Ray Emery, ki je zamenjal poškodovanega Steva Masona. Zbral je 31 obramb, letalci pa so začetni zaostanek 0:2 spremenili v zmago, potem ko so do konca tekme v polno zadeli Jakub Voraček, Jason Akeson, Luke Schenn in Wayne Simmonds.

Tudi Boston je izničil začetno vodstvo tekmecev po prvi tekmi. Detroit je sinoči kmalu ugotovil, da v Bostonu ne bo uspeha, za domače sta že v prvi tretjini zadela Justin Florek in Reilly Smith. Kanček upanja je za rdeča krila z zadetkom v precej živčni tekmi, ko so si hokejisti obeh ekip velikodušno delili udarce, sodniki pa so imeli precej dela z umirjanjem vročekrvnežev, z golom za 1:2 sprožil Luke Glendening, a je bil odgovor domačih prav tako učinkovit. Najprej je zadel Milan Lucic, v zadnjem delu pa še branilec Zdeno Chara za končnih 4:1.