Mreža dneva Zemlje je s kampanjo Zelena mesta začela lani jeseni, in sicer z namenom, da bi pomagala mestom po svetu postati bolj trajnostna in da bi zmanjšala njihov ogljični odtis. S tremi ključnimi elementi - zgradbami, energijo in prometom (trajnostno mobilnostjo) - želi kampanja pomagati pospešiti prehod mest v čistejšo, bolj zdravo in gospodarsko uspešnejšo prihodnost z izboljšavami v učinkovitosti in investicijami v obnovljive tehnologije.

Mesta morajo opustiti fosilna goriva

Večina sveta energijo trenutno pridobiva iz zastarelih energetskih sistemov, ki so neučinkoviti, so pa tudi veliki onesnaževalci. Da bi mesta postal bolj trajnostna, je treba preoblikovati trenutni sistem, spodbuditi prehod k energetski učinkovitosti in obnovljivim virom energije in izvesti trajnostne rešitve, primerne času, v katerem živimo.

Zgradbe so vir skorajda tretjine vseh toplogrednih izpustov na svetu. Z večjo učinkovitostjo in izboljšanimi načrti zgradb lahko te izpuste močno zmanjšamo.

Promet je glavna težava

Promet je povsod po svetu najhitreje rastoči vir izpustov toplogrednih plinov. Za zmanjšanje izpustov in smoga je treba zvišati standarde, povečati možnosti trajnostne mobilnosti - javnega prevoza, vlagati v alternativne načine prevoza ter izboljšati peš cone in kolesarske poti po mestih.

Podnebne spremembe že dolgo ne predstavljajo zgolj okoljski problem, so tudi in predvsem razvojni izziv, saj prehod na nizkoogljično družbo zahteva ukrepanje predvsem na gospodarski ravni, ob pravilni izvedbi pa lahko prinese nov zagon gospodarstva in nova delovna mesta. Prilagajanje na podnebne spremembe je tudi vprašanje z močno moralno in etično komponento, ker bodo najhuje prizadete najmanj razvite države, ki ne prispevajo veliko k podnebnim spremembam, ter seveda prihodnje generacije.

Dogodki ob dnevu Zemlje

Obeleževanju dneva Zemlje se bo s številnimi dogodki v torek pridružila tudi Slovenija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, ministrstvo za kmetijstvo in okolje in Alumni klub geografov Univerze v Ljubljani pripravljajo okroglo mizo z naslovom Evropske regionalne strategije in Slovenija.

V Mariboru bodo potekale prireditve Zaploskajmo Zemlji, ki jo organizira Zveza prijateljev mladine Maribor, Bistro glavo varuje čelada, ki jo organizira Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Maribor ter Barviti kesoni za prijaznejši Maribor, ki jo organizira podjetje Snaga Maribor.

V Mariboru bo potekala tudi konferenca E-mobilnost: Poslovna priložnost za Slovenijo, v Ljubljani pa predstavitev o podnebnih spremembah organizira Agencija RS za okolje v sodelovanju z nevladnimi organizacijami.

Na Gospodarskem razstavišču bodo podelili priznanja zeleno pero ob koncu šolskega tekmovanja v pripravi novinarskega prispevka na temo ohranjanja narave in varovanja okolja, ki ga je pripravilo društvo Planet Zemlja, podelitve pa se bo predvidoma udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Na okrogli mizi v knjigarni Konzorcij z naslovom Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu, ki jo organizira Ekonomska fakulteta Ljubljana v sodelovanju z Mladinsko knjigo, bosta sodelovala tudi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan ter klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj.

Razvojni center Srca Slovenije v Dolu pri Ljubljani organizira okroglo mizo z naslovom Ali znamo varčevati z energijo. Na dan Zemlje se bodo spomnili tudi v Novem mestu, v Kopru pa bo ta dan potekala predstavitev rezultatov raziskovalnih projektov, posvečenih tematikam ekologije, živalske etike, trajnostnega razvoja in prostora, ki jo prireja Znanstveno-raziskovalno središče Univerze na Primorskem.