Slovenija je lani izpadla iz elitne skupine svetovnega hokeja, izbranci selektorja Matjaža Kopitarja pa bi se radi po najhitrejši možni poti vrnili med elitno šestnajsterico, ki bo igrala na SP 2015 na Češkem. Za dosego tega cilja morajo na SP v Južni Koreji osvojiti prvo ali drugo mesto.

A precej oslabljena slovenska reprezentanca prvenstva v Aziji ni začela najbolje, saj je kljub premoči na ledu na prvi tekmi morala priznati premoč Japoncem, ki so z dvema goloma v zadnji tretjini slavili z 2:1.

Na začetku precej težav s privajanjem na led

V prvi tretjini sta bila tekmeca precej izenačena, Japonci so sprožili dva strela več od Slovencev (7:5), zadetkov pa ni bilo. Slovenski hokejisti so imeli kar nekaj težav zaradi slabše ledene ploskve, zato vsaj v prvi tretjini še niso prikazali želene igre. Na obeh straneh sta bili v prvem delu igre tudi dve izključitvi, a je nekaj priložnosti tudi takrat ostalo neizkoriščenih.

V drugi tretjini premoč Slovenije in gol Pavlina

V drugi tretjini so se risi prebudili in pokazali precej več od Japoncev, jih nadstreljali z 10:1, prvič pa so uspeli tudi premagati razpoloženega japonskega vratarja Fukufudžija. To jim je uspelo ob koncu 39. minute, ko je Muršak zadrsal okoli japonskega gola in podal v sredino do osamljenega Pavlina, ta pa je nato s strelom pod prečko zadel za 1:0.

Slovenci boljši tudi v zadnji tretjini, a neučinkoviti

Slovenski hokejisti so dobro začeli zadnjo tretjino in bili v prvih minutah dominantni na ledu, nato pa so v 45. minuti doživeli hladen tuš, ko je po prodoru Takahašija okoli gola in podaji pred vrata tam plošček tudi z nekaj sreče prišel do Obare, ki ga je brez težav potisnil v slovenski gol. Risi so nato napadali za novo vodstvo, toda Fukufudžija nikakor niso uspeli premagati. V zaključku tekme pa se je situacija za Slovence še poslabšala, saj so Japonci v 54. minuti povedli z 2:1 ob igri z igralcem več, ko je Hočevarja s strelom z modre črte premagal Akimoto. V zadnjih minutah so risi oblegali japonska vrata, a plošček ni našel poti v mrežo in Japonci so se veselili presenetljive zmage, Slovence pa po porazu v nadaljevanju prvenstva čaka težko delo, če se želijo vrniti med elito.

Predvsem bodo varovanci Matjaža Kopitarja morali popraviti igro v napadu in doseči več golov, saj so tokrat iz 27 strelov zadeli le enkrat, izkoristili pa niso nobene od šestih priložnosti za igro z igralcem več.

Slovenija se bo v drugem krogu jutri ob 12.30 pomerila s prirediteljico tekmovanja Južno Korejo.