»Mi, državljani« sistem za peticije na spletnem mestu Whitehouse.gov vladi omogoča, da se izogne komentiranju določenih zadev, da bi se izognila »videzu neprimernega vplivanja«. Čeprav se je administracija v petek na nek način odzvala, se primera Justina Biberja ni dotaknila. O tem naj bi spregovoril predsednik države Barack Obama, ko bo javnosti predstavil svoj načrt o priseljevanju.

Reforma o priseljevanju je nujna

»Neodvisni ekonomisti so potrdili, da bo učinkovita reforma sistema za priseljevanje ljudi spodbudila našo gospodarsko moč in primanjkljaj zmanjšala za skoraj en bilijon dolarjev v prihodnjih 20 letih. Za tiste, ki ne veste, koliko je to denarja – to je 12,5 milijarde vstopnic za koncert ali 100 milijard kopij Bieberjevega prvega albuma,« so zapisali uradniki v odgovor na peticijo.

Vlada se bo nujno odzvala

Prvo peticijo, ki je bila uradno prek portala »Mi, državljani« vložena 23. januarja, je v prvih 30 dneh podpisalo več kot 100 tisoč ljudi. Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Jen Psaki je takrat pojasnila, da omenjene peticije še ne pomenijo takojšnega odziva vlade. Je pa to možnost, da državljani izrazijo svoje mnenje, je še poudarila.