Potem ko se je po stavki rudarjev Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) vodstvo podjetja in stavkovnega odbora s posredovanjem predsednice vlade Alenke Bratušek dogovorilo o prezaposlitvi okoli 80 rudarjev na Slovenske železnice (SŽ), se je za to priložnost odločilo le šest ljudi. Pet jih dela v delavnicah v Mostah, eden v Dobovi, z vsemi pa so v podjetju SŽ – Vleka in tehnika zelo zadovoljni, je povedal direktor RTH Bojan Jelen. Pojasnil je, da se rudarji sicer niso prezaposlili neposredno na SŽ, temveč v hčerinsko podjetje RTH GRO inženiring, ki bo opravljalo storitve za potrebe Slovenskih železnic.

Na vprašanje, zakaj se večina knapov ni odločila za to prezaposlitev, ki so jo ob najavi priložnosti sicer pozdravljali, Jelen nima pravega odgovora, poudaril pa je, da morajo knapi svojo odločitev sprejeti do torka. V SŽ so namreč odpovedali sodelovanje z agencijskimi delavci, zato so se ob pomanjkanju interesa zaposlenih RTH za delo na železnicah znašli v kočljivem položaju, ki ga morajo čim prej rešiti. Kot je povedal Anton Lisec, predsednik sindikata in stavkovnega odbora RTH, se je včeraj za delo v SŽ odločilo še nekaj ljudi, ostali pa menijo, da ne gre za priložnost, kakršno so jim ponudili. Pričakovali so namreč zaposlitev za nedoločen čas v SŽ in ne v hčerinski družbi RTH, kjer bi posredno opravljali agencijsko delo za Slovenske železnice. »Odločitev o takšni zaposlitvi pa morajo sprejeti posamezniki,« pravi Lisec.

Drugo delo je našlo že 60 ljudi

Od stavke se je sicer poleg omenjenih šestih knapov k drugim delodajalcem v Zasavju in okolici prezaposlilo še 20 ljudi, 27 se jih je odločilo za samozaposlitev, 13 pa za denarno pomoč kmetom, tako da si bodo uredili status kmeta. Tako samozaposleni kot kmetje bodo prejeli premije v višini 22.952 evrov, pogoj pa je, da bodo status ohranili vsaj dve leti. Podobno je tudi s tistimi, ki so se prezaposlili, le da so tam premijo prejeli delodajalci, ki morajo knape prav tako zaposlovati vsaj dve leti.

Zaposleni v RTH so sicer včeraj v roku prejeli tudi marčevske plače, v torek ali sredo pa bodo izplačali tudi prvih 29 odpravnin za knape, ki so brez dela ostali v začetku leta, je pojasnil Jelen in dodal, da bodo tako večino od skupno 135 odpravnin morali izplačati z majsko plačo. Dodal je, da imajo sredstva za izplačilo plač in sprotne stroške poslovanja zagotovljene do konca junija, nato pa računajo na sredstva od prodanih stanovanj hčerinske družbe Spekter. Na prvo ponudbo za odkup stanovanj, ki so jo naslovili na 150 obstoječih najemnikov, se je pozitivno odzvalo 15 najemnikov, čez nekaj dni se izteče še rok za odločitev najemnikov 80 stanovanj, vrednih od 20.000 do 30.000 evrov, je pojasnil Jelen. Stanovanja, za katera najemniki ne bodo izkazali interesa za nakup, bodo sicer prihodnji teden na javnem razpisu ponudili pravnim osebam.

Ocenili so premoženje, zdaj pripravljajo program prisilne poravnave

Vodstvo podjetja je sicer v okviru prisilne poravnave finančnega dela poslovanja družbe pripravilo tudi oceno vrednosti premoženja – nepremičnin, opreme in hčerinskih družb – medtem ko so jim delnice NLB razlastninili, s čimer so po zadnji knjigovodski vrednosti izgubili okoli tri milijone evrov (kupili so jih za 14 milijonov evrov). Jelen sicer o skupni vrednosti premoženja še ne želi govoriti, dokler ta ne bo dokončno potrjena, pravi pa, da sta samo hčerinski družbi Spekter in M&P vredni več, kot imajo obveznosti.

Teh imajo samo do bank za 14,5 milijona evrov, saj prejšnje vodstvo najetih kreditov ni vračalo, kot bi jih moralo, zato se morajo zdaj z bankami v okviru prisilne poravnave dogovoriti za njihovo reprogramiranje. Ker je vlada potrdila podaljšanje zapiranja rudnika do leta 2018, s čimer bo družba v zadnjih treh letih dobila tudi dodatnih 45 milijonov evrov iz državnega proračuna, bodo vračanje kreditov skušali prenesti na to obdobje, a morajo bankam namesto premoženja, ki ga bodo prodajali in s katerim jamčijo kredite, ponuditi neko drugo materialno jamstvo, je pojasnil Jelen in dodal, da se o tem še dogovarjajo. Program finančnega prestrukturiranja družbe bodo sicer upniškemu odboru, v katerem je poleg bank tudi Zasavski računski center, predložili v prihodnjih treh tednih, rok za potrditev programa na sodišču pa se izteče sredi junija.