Slovenska hokejska vrsta bo danes opravila zadnji trening pred jutrišnjim odprtjem svetovnega prvenstva divizije I v Goyangu v Južni Koreji. Prvi tekmec bo Japonska, ki jo je Slovenija doslej le dvakrat premagala z nekoliko izdatnejšo razliko (leta 1997 je bilo 4:1, leta 2007 pa 7:1). Na drugih medsebojnih obračunih je bil izid zelo tesen, na skupno devetih srečanjih pa ima Slovenija šest zmag, Japonska dve, enkrat pa sta se nasprotnika razšla z remijem.

Selektor Matjaž Kopitar poudarja, da bo treba južnokorejsko premiero vzeti z zvrhano mero odgovornosti. »Z Japonci se vedno mučimo. Želel bi si, da temu naredimo konec. Najbolje, da že kar na prvi tekmi. Moramo igrati svojo igro, saj smo v taktičnem in tehničnem smislu v prednosti. Če bomo Japoncem dovolili preveč prostora, pa bi znali imeti težave,« je analiziral Matjaž Kopitar. V prvi sklopu turnirja v Goyangu bodo risi že v ponedeljek prekrižali palice z gostitelji, ki so na papirju najlažje premagljivi. Do konca prihodnjega tedna se bodo zvrstili še zahtevnejši preizkusi proti Madžarski, Ukrajini in sosedi Avstriji.

Znanje bolj pomembno kot hitrost

Dnevnikov strokovni hokejski komentator Zvone Šuvak ne pušča nikakršnega dvoma, da bi Slovenija glede na vse dejavnike morala napredovati v skupino A. »Smo favoriti, saj smo se z olimpijskih iger vrnili kot sedmouvrščena reprezentanca. Morda nam lahko ponagaja edinole Ukrajina, če bodo igrali v popolni postavi. Avstrijci niso osvojili ne članskega ne mladinskega tekmovanja v EBEL, Madžari niso naša konkurenca, da o Japoncih in Južnokorejcih ne govorim,« je povedal uvodoma.

Čeprav slovenski hokejisti poudarjajo pomen uvodne preizkušnje z Japonsko, je Šuvak prepričan, da bi tehtnico na slovensko stran moralo prevesiti znanje, »ki je bolj pomembno kot japonska hitrost«. Kot pravi, ga ne preseneča, da ima šesterica standardnih reprezentantov z izjemo poškodovanega Klemna Pretnarja in prvega zvezdnika Anžeta Kopitarja še vedno klubske obveznosti v Evropi: »Zelo sem vesel za te fante. To je tudi dota, ki smo jo na Jesenicah dali v zadnjih izdihljajih. Za hokejsko reprezentanco bi bilo seveda dobro, da bi igralce lahko črpali iz domačih klubov, kar je tudi primarna naloga hokejske zveze, a vemo, da ni tako.«

Okoli seznama igralcev za nastop v Južni Koreji se ne krešejo tako različna mnenja kot denimo pred letom dni, ko je bilo prvenstvo prvega razreda v Stockholmu. Tudi Šuvak pravi, da je »selektor pobral, kar je imel na voljo«, čeprav bi bilo po njegovem morda smiselno vzeti še kakšnega bolj izkušenega branilca. »V napadu bi se lahko znašel tudi Rok Pajič, ki je že dokazal kakovost. Morda imajo kakšna notranja trenja, ne vem natančno,« pravi. In Ken Ograjenšek, ki je bil daleč najboljši posameznik v finalu državnega prvenstva med Olimpijo in Jesenicami? »No, to zame ni bilo državno prvenstvo, ampak skropucalo. Bolje, da nimamo takšnega tekmovanja, ker ima zdajšnji sistem zelo malo veljave. Verjetno Ograjenšek ni sovpadal s selektorjevim konceptom, je pa to vedno zanimiva tematika,« je sklenil rekorder po številu golov za bivšo jugoslovansko reprezentanco.

Slovenija edinstven primer v svetu

Nekdanji znani hokejist Drago Mlinarec z Jesenic je v napovedih, kam bo posegla Slovenija po petih tekmah v Goyangu blizu glavnega mesta Seula, bolj previden od Šuvaka. »Zdaj smo v malo drugačnem položaju kot nazadnje na olimpijskih igrah v Sočiju. Imamo močno pomlajeno reprezentanco, saj manjkajo prvi vratar, pomembni branilci in napadalci. Treba bo igrati na vso moč, igralci bodo morali biti zbrani vsako tekmo, tudi malenkosti bodo morale biti na naši strani. Prav vsaka tekma bo zahtevna,« je prepričan.

Mlinarec pravi, da so pričakovanja širše športne javnosti po uspehu na olimpijskih igrah razumljivo visoka, a je treba ostati trdno na realnih tleh. Vprašali smo ga, ali je urnik tekem ugoden za našo reprezentanco: »Ne vem, ali bi nam na uvodni tekmi sploh kakšen nasprotnik ugajal. Prebral sem, da se je peterici fantov izgubila prtljaga, kar je dodaten moment, ki nam zagotovo ni v prid. Potem je tu še časovna razlika. Spomnim se, da smo imeli v mojih časih vsi težave s prilagajanjem na nov časovni pas. Uvodne dni smo slabo spali in se iskali,« je pripovedoval, ob koncu pa omenil, da je Slovenija edinstven primer v svetu, saj je »praktično brez svojega državnega prvenstva nastopila na olimpijskih igrah in zdaj spet naskakuje vstop v skupino A«.

Dodajmo, da sta mlajši reprezentančni selekciji v tej sezoni neuspešno izpolnili misijo. Izbrana vrsta do 20 let je z obilo sreče sploh obstala v drugi ligi, reprezentanca do 18 let pa je ravno v tem tednu zaradi visokega poraza proti Madžarski z 1:6 že takoj izgubila vse možnosti, da bi se izvlekla iz tretjeligaškega tekmovanja. Mimogrede, tudi ženska vrsta je nedolgo tega ostala pred vrati napredovanja, potem ko so se v razred više uvrstile Hrvatice.